Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Bértárgyalások: legalább 16%-os minimálbér-emelést szeretne a munkavállalói oldal

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 19. - 22:53

A gazdaságfejlesztési miniszter korábban arra figyelmeztetett, hogy a múltbeli inflációhoz igazodó béremelés ár-bér spirálhoz vezethet, ezért az államnak önmérsékletet kell tanúsítania.

Nemrégiben megkezdődtek a 2023-as minimálbérről szóló tárgyalások a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között, ahol eldől a jövő évi minimálbér mértéke, valamint ott tesznek béremelési ajánlást is a versenyszféra számára.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A munkavállalói oldal legalább inflációkövető emelést szeretne, ugyanis a szakemberek a teljes 2022-es évre több mint 16 százalékos átlagos inflációt várnak, vagyis legalább ennyivel kellene emelni a fizetéseket jövő januárban ahhoz, hogy megtartsák a vásárlóértéküket.

„Egy fix pont van, hogy a minimálbéren élőknek az életszínvonala nem csökkenhet a létminimum alá, amit a mostani minimálbér még tud tartani. Ennek a nettó tartalma ezt fedezi, de a szakszervezetek számára a legfontosabb cél az, hogy tudjuk megtartani a minimálbér értékét, vagyis az infláció követést próbáljuk ebben a helyzetben” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke.

A munkaadói oldal is felhívta a figyelmet az őket érintő nehézségekre

Ezzel szemben a munkaadók kiemelték, miszerint az energiaárak növekedése olyan sokkot jelent a vállalkozások számára, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni a bértárgyalásoknál – derül ki az rtl.hu beszámolójából.

„Azt kell figyelembe venni, hogy egy szűkülő vagy a növekedésben legalábbis stagnáláshoz közeli gazdaság és egy ekkora költségrobbanás mellett milyen bérnövekedést viselnek el a vállalkozások. Ehhez várjuk egyébként a kormányzati segítséget is” – magyarázta Perlusz László.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ezután elmondta, jelenleg azt várják, hogy a kormány csökkentse a foglalkozást terhelő adókat, s hogy a felek mire is számíthatnak az államtól, azt a gazdaságfejlesztési miniszter vetítette előre egy korábbi nyilatkozatában.

Az inflációkövető béremelés ár-bér spirálhoz vezetne

Nagy Márton szerint hiba lenne, ha a cégek inflációkövető béremelést fizetnének, ugyanis a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció, és így tovább, amit ár-bér spirálnak neveznek.

Ezzel arra utalt, hogy ezt a szempontot sem szabad figyelmen kívül hagyni a bértárgyalások ideje alatt, majd hozzátette, hogy az állam egyetlen dologgal tud példát mutatni, mégpedig a közszférán, és az állami cégek bérezésén.

A kormány az RTL Híradó kérdéseire azt válaszolta, miszerint idén „átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a bérek a közszférában”, a jövő évi minimálbérről pedig „tárgyalásos úton, a szociális partnerek alkujának eredményeként születik majd döntés”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.