Benzinárstop: a szakma kivitelezhetetlennek tartja a döntést, 5-10 percet kérnek a kormánytól

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 27. - 13:58

A Független Benzinkutak Szövetsége péntekre szakmai közgyűlést hívott össze. 

Az új kormányrendelet értelmében péntektől csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot a benzinkutakon – nagyon hamar megérkeztek a kritikák, ráadásul a benzinkutasok nem igazán tudják, hogy mit kezdjenek a helyzettel. 

A Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke, Egri Gábor azt mondta az Indexnek, hogy döbbenten állnak a bejelentés előtt, szerinte a döntéshozók nem tudják, hogy működik egy benzinkút. 

„Ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, ami nem megvalósítható. A határon túli magyaroktól is forgalmit kellene elkérnie a személyzetnek, amellett, hogy erre nincs jogosultságuk, nincs is személyzeti kapacitásunk az okmányok ellenőrzésére. Egyenként kellene ellenőrizni az autók rendszámát, ez több kilométeres sorokat okozhat“ – mondta el. 

„Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a rendeletnek pár óra alatt kell eleget tennünk, de ez kivitelezhetetlen, mivel ehhez órákon belül informatikus szakemberekre, kútoperátorokra, kútszerelőkre lenne szükség. Egyelőre nem látjuk, hogyan tudjuk ezt végrehajtani“ – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy szerinte ilyen kérdésekben a szakma képviselőivel kellene egyeztetni a döntések bejelentése előtt, „talán így elkerülhető lenne, hogy megvalósíthatatlan rendeleteket hozzanak“, és kiemelte, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége 5-10 percet kér a döntéshozóktól, hogy elmagyarázzák nekik, hogyan működik egy benzinkút.

A szakma ezen kívül péntekre rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy egyeztessenek az intézkedésről.