Megjelent a hivatalos szabályozás, így tankolhatnak a külföldi autók Magyarországon

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 27. - 12:17

Csütörtökön bejelentették a kormányinfón, pénteken pedig közzétették a Magyar Közlönyben az új szabályozásokat. 

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy péntektől érvényesek az új szabályok a benzinkutakra, csütörtök 23:59-kor pedig meg is jelent a rendelet

A kormányinfón elhangzottak szerint tudható volt, hogy péntektől a magyarországi benzinkutakon a 480 forintos hatósági áras üzemanyagot csak a magyar rendszámos autók használhatják. 

A Közlöny viszont egyéb részletszabályokat is közölte a „Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról” című jogszabályban. 

Ugyanis van egy fontos kivétel: olyan külföldi autók is tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot, amelyek olyan országból érkeztek, ahol szintén van árszabályozás, és az ottani magyarok is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A jogszabály szerint a külügyminiszter fogja megállapítani, hogy ezek mely országok, de jelenleg a környékről csak Szerbia és Szlovénia jöhet szóba. 

Az ár feltüntetésére is érkeztek pontosítások: a benzinkutasoknak nagy méretű számokkal kell feltüntetni a hatósági árat, azonban a a kútoszlop kijelzőjén minden esetben meg kell jeleníteni a piaci árat is. 

Mint írják a kút üzemeltetője köteles „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást” kihelyezni, amelyből egyértelműen kiderül, hogy ki és miért köteles az adott árat fizetni. 

Abban az esetben, ha a benzinkutas nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy a vevő magyar járműbe tankolt, kérheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Ha ezt a vevő nem tudja vagy akarja megtenni, a piaci árat kell fizetnie. 

Van egy olyan kitétel is a törvényben, „ha az üzemanyag értékesítője a nem hatósági áron való értékesítést technikai okból kifolyólag nem tudja biztosítani“, akkor nem kötelessége ellenőrizni a járműveket.