Az utcai fertőtlenítő spray-k veszélyesek lehetnek a WHO szerint

not image

Kulcsár Péter

2020. május 18. - 09:24

A koronavírus-járvány megfékezéséhez sok fajta megoldást próbáltak már bevetni, a legújabbat azonban úgy tűnik, hogy az Egészségügyi Világszervezet élesen kritizálja.

A felületek kórokozó-mentesítéséről szóló dokumentumban a WHO arra figyelmeztet, hogy a fertőtlenítésre használt aeroszol készítmények hatástalanok lehetnek:

“Az utcák és piacok sprayjel való tisztítása nem ajánlott a COVID-19 kórokozójának eltávolítására, mivel a patogén ellen használt szerek a koszban és a törmelékek között inaktiválódnak. A szerves anyagok hiányában a kémiai permetezés nem nyújt kellő hosszúságú védelmet az érintkező felületeken ahhoz, hogy hatástalanítsa a vírust.”

A világszervezet szakemberei hozzátették, az utcák és a járdák a fertőzés bölcsőinek számítanak, a spray-vel való kezelés pedig az emberi egészségre sokkal károsabb lehet, mint magára a koronavírusra.

A tanulmányukban kiemelték, semmiféleképpen sem szabad használni a fertőtlenítő permetszereket közvetlenül emberekre fújva:

“Ez súlyos pszichikai és fizikai sérülésekhez vezethet, továbbá magát a beteg személyt sem gátolna meg abban, hogy érintkezés vagy cseppecskék útján tovább vigye a fertőzést.”

Mérgező kémiai anyagok emberekre való permetezése szem- és bőrirritációhoz, krónikus légúti gyulladásokhoz és gyomorbántalmakhoz vezethetnek. A WHO szerint a kültéri parkok és különböző helyek állandó sprayjel való fertőtlenítése semmilyen biztonsági faktort nem nyújt a koronavírussal szemben.

“A fertőtlenítőket csakis ruhaanyagra fújva lehetne alkalmazni, mivel így átitatódnak a kémiai szerrel”, hangsúlyozta a WHO.

A Sars-CoV-2 vírus bizonyítottan túlélhet a különféle tárgyak felületén, azonban kutatások ehhez kapcsolódóan még nem születtek, tehát nem tudjuk, pontosan meddig képesek fertőzőképesek maradni.

Néhány tanulmány már született arról, hogy a vírus részecskéi akár napokig rajta lehetnek a tárgyak felszínén, ezt viszont nem lehet biztosra venni, mivel a kísérleteket laboratóriumi körülmények között végezték.

Hazánkban tovább nőtt a koronavírus-halottak száma:

https://liner.hu/koronavirus-11-ujabb-halott-es-osszesen-3535-fertozott-magyarorszagon/