Magyarországot is érintheti a brutális autóipari válság

MTI Fotó: Ujvári Sándor
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 17:52

A globális chiphiány következtében a világ járműipari vállalatai 63 731 milliárd forintnyi bevételtől eshetnek el 20201-ben.

Az autógyártók idén 210 milliárd dollár bevételnek inthetnek búcsút az ellátási láncban keletkezett zavarok miatt – adta hírül az Alixpartners tanácsadó cégre hivatkozva a Napi.hu portál.

A chiphiányon kívül az alapanyagok, úgymint az acél, illetve a műanyag gyanta drágulása egyaránt hozzájárult a helyzet súlyosbodásához és az áremelkedésekhez.

Az új prognózis alapján az autógyártók idén 7,7 millió járművet nem tudnak legyártani a nehézségek miatt, ami azt jelenti, hogy 3,9 millió darab autóval maradnak el az idei évre tervezett értékektől.

Az amerikai piacon a járműeladások lassulni kezdtek, mert a kereskedőknél lévő készletek 20 nap körüli szinten vannak, ami kevesebb, mint a fele a normális állapotoknak – mondta Dan Hearsch, az Alixpartners autós üzletágának ügyvezető igazgatója.

„Eredetileg azt feltételeztük, hogy a negyedik negyedévben visszatérünk a normális szintre és visszaszerezzük a volument” – tette hozzá a szakember.

Magyarországon több autógyártó is jelen van, nem beszélve az olyan beszállítókról, mint például a Bosch és Continental, akiket szintén érzékenyen érinthet a globális krízis. Korábban már több alkalommal is fel kellett függeszteniük a termelést, és elképzelhető, hogy a jövőben is erre fognak kényszerülni.