Átalakulhat az összes Penny Market üzlet

Facebook/Volantino Penny Market Offerte
not image

Kulcsár Péter

2021. június 26. - 19:30

A németországi Rewe élelmiszerlánc új egységét tetőkerttel látták el, melyben bazsalikomot termesztenek és halat tenyésztek, a megtermelt alapanyagokból pedig a többi üzletek is kaphatnak.

A Retail Detail szaklap jelentéséből kiderült, zöld élelmiszerbolttal erősíti meg a magyar Penny Market-hálózatot a német Rewe üzletlánc. A különleges boltot elsőként a németországi Wiesbadenben nyitották meg május végén – adta hírül a Napi.hu.

Az üzletépítészeti szempontból is érdekes, mivel tartószerkezete faoszlopokból készült, míg a boltban intelligens hűtési és fűtési technológiát alkalmaznak, ami 100 százalékban megújuló energiaforrásokat használ.

Az áruk esetében a friss és a helyi termékekre helyezték a hangsúlyt, a helyi disztribútorok piaci standokon árulhatják termékeiket, a tetőn pedig egy városi farmot alakítottak ki. A Rewe szerint ebben az üvegházban évente 800 ezer bazsalikompalántát termeszthetnek, mindemellett 12 tonna sügérhúst tenyészthetnek.

De. Varga Dániel, a Magyar Akvapónia Manufaktúra kutató-fejlesztője elmondta, lényegében egy mini-ökoszisztémát hoztak létre, amit akvapóniának hívnak. A növények számára szükséges tápanyagot nem mesterséges vegyületek formájában juttatjuk be, hanem a halak életfolyamatai szolgáltatják.

A növények felveszik a növekedésükhöz nélkülözhetetlen anyagokat, lényegében megtisztítják a vizet, ezzel kedvezve a halaknak. Egyfajta szimbiózisnak is tekinthető a növények és a halak együttélését.

A Rewe tetőkertjében így a halak és a növények ugyanazt a vizet használják: a vízben található algák jelentik a fő táplálékforrást a halak számára, a baktériumok pedig a hal ürülékét a növények számára táplálékká alakítják. Így pedig a víz cseréjére sincs szükség – írta a lap.