Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Az USA közel 12 milliárd dolláros katonai és gazdasági támogatást nyújtana Ukrajnának

Fotó: Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én. MTI/EPA/Jason Szenes
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 27. - 12:13

Egy kormánytisztviselő elmondása alapján ez a pénz elegendő lenne arra, hogy Volodimir Zelenszkij kormánya finanszírozni tudja a legszükségesebb dolgokat.

Egyes források szerint az amerikai Kongresszusban egy átmeneti költségvetési törvényjavaslat keretein belül megállapodtak abban, hogy közel 12 milliárd dolláros új katonai és gazdasági támogatást irányoznak elő Ukrajnának.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A Biden-kormányzat kérésére 4,5 milliárd dollárt különítenének el a háborúhoz szükséges katonai felszerelések biztosítására, valamint 2,7 milliárd dollárt a hírszerzési és egyéb védelmi támogatás folytatására.

Mindemellett további 4,5 milliárdot szánnának a kijevi kormányzatnak nyújtandó közvetlen költségvetési támogatásra a következő negyedévben, így az ukrán elnök kormányának elég pénze lenne a legszükségesebb dolgok finanszírozására.

Egy kormánytisztviselő szerint ebből ki tudják fizetni az állami alkalmazottak bérét, támogatni tudják a konfliktus elől menekülő ukránokat, és fedezni tudják a civilek megsegítése közben felmerülő extra költségeket.

Ennek előzménye, hogy az amerikai elnök, Joe Biden szeptember elején arra kérte a Kongresszust, miszerint az átmeneti költségvetési törvényben 11,7 milliárd dollár új gyorssegélyt biztosítson Ukrajna részére.

A Kongresszusban mind a demokraták, mind a republikánusok széleskörűen támogatják az ukrán fél megsegítésére vonatkozó törvényeket, ezáltal valószínűnek tűnik, hogy egy különálló, de ehhez kapcsolódó kérelem is előbb-utóbb elfogadásra kerül.

A Reuters beszámolójából kiderül, miszerint a tárgyalás alatt lévő határozat lehetővé tenné, hogy az amerikai készletekben felhalmozott, 3,6 milliárd dollár értékű felesleges fegyvereket is Ukrajna részére biztosítsák.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.