Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Amerikai hírszerzés: a háború csökkentett tempóban zajlik majd néhány hónapig

Fotó: Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg. MTI/AP/Andrij Andrijenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az amerikai tisztviselő szerint még Vlagyimir Putyin elnököt is meglepte, hogy a csapatai eddig nem értek el több katonai eredményt.

Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője egy fórumon beszélt arról, hogy a tél várhatóan lelassítja majd a háború menetét, ugyanis mind az ukrán, mind az orosz hadsereg megpróbál feltöltődni és utánpótlást szerezni, hogy felkészülhessen a tél utáni ellentámadásra.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Emellett nem látják jelét annak, hogy az ukránok ellenállási szándéka csökkenne, holott számos nehézséggel kellett szembenézniük az elmúlt időszakban, mint például az energetikai infrastruktúrára mért jelentős csapások, illetve a hideg évszak kezdete.

„A konfliktus egyfajta csökkentett tempóját látjuk már most is… és arra számítunk, hogy ez valószínűleg a következő hónapokban is így lesz”

– mondta az amerikai tisztviselő.

Putyin nem látja teljes egészében a képet

A Kaliforniában megrendezett éves Reagan Nemzeti Védelmi Fórumon azt is elmondta, hogy egyelőre kérdéses, az oroszok számára hogyan nézne ki egy új, tél utáni ellentámadás, s ő meglehetősen szkeptikus abban, hogy a hadsereg biztosan készen áll-e erre.

Majd arra utalt, hogy bár Kijev gazdasága nagyon sokat szenvedett az elmúlt hónapokban, amely „pusztítóan” hatott az országra, ám véleménye szerint még Vlagyimir Putyin elnököt is meglepte, hogy a csapatai nem értek el több katonai eredményt – írta a Sky News.

„Úgy gondolom, hogy az államfő egyre inkább felismeri azokat a kihívásokat, amelyekkel a hadseregének szembe kell néznie, bár az is megeshet, hogy még most sem látja egészben a képet. Gondolok itt a lőszerhiányra, az alacsony morálra, az ellátási és logisztikai problémákra, hiszen Moszkva elég gyorsan elhasználja a katonai készleteit”

– fejtette ki Haines.