Egy ajkai férfi megverte és baltával ütlegelte lakótársait

Fotó: Unsplash/Clay Banks
not image

Borbély Fanni

2021. július 26. - 15:19

A férfi tavaly áprilisban baltával ment neki lakótársainak, miután ők elfogyasztották a napközben hazavitt bor egy részét.

A vádirat szerint a férfi több éve egy elhanyagolt pinceépületben élt együtt a 48 éves férfival és az 59 éves nővel. Mindhárman italozó életmódot folytattak, s ennek során már korábban is előfordult, hogy az elkövető bántalmazta a sértetteket.

2020. április 8-án délután a vádlott és 48 éves lakótársa bort vásárolt Ajkán, amelyet a sértett vitt haza. Mire azonban elkövető este ittasan maga is hazaért, már hiába kereste az italt, mert annak egy részét a sértettek elfogyasztották.

Az 59 éves nő észlelve, hogy a vádlott egyre ingerültebbé válik, az emeletre menekült előle, a férfi azonban utánament és a szobából kirángatva levonszolta a lépcsőn, majd bevezette abba a pincerészbe, ahol a másik sértett is tartózkodott.

Az elkövető ezek után egy a földről felkapott baltával a másik lakótársát kezdte bántalmazni, és a szerszám élével mért ütéseket a sértett fejére, aki azokat igyekezett kivédeni. A bántalmazástól a sértett a földre esett, a vádlott pedig többször megrúgta, mígnem a férfi az eszméletét is elveszítette.

Az elkövető ezek után a nő ellen fordult, többször próbálta a balta élével megütni, a sértett azonban az ütéseket elhárította. A vádlott végül a sértettet kilökte az épület elé, ahol a baltát eldobta, és a földön fekvő nőt testi erővel bántalmazta tovább, többször megrúgta, megtaposta. A férfi ezek után még visszatért a pincébe, ahol folytatta a másik sértett bántalmazását, majd őt is kihúzta a pince elé, s ott többször megrúgta.

A sértettek súlyos, életveszélyes sérüléseihez vezető brutalitásnak végül az vetett véget, hogy a szemközti ház lakója a kiabálást hallva, értesítette a rendőröket, akik rövid időn belül a helyszínre értek, és megakadályozták a további bántalmazást. Az ügyészség a vádiratában a férfival szemben fegyházbüntetés kiszabását és a közügyek gyakorlásától történő eltiltását indítványozta az ügyben ítélkező Veszprémi Törvényszéknek.