Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

20 perc alatt kezeli a depressziót az orron át agyba injektálható gyógyszer

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 13. - 07:13

Hihetetlen gyorsasággal ható depresszióellenes készítményt fejlesztettek ki, ami orrspray formájában juttatható be a szervezetbe.

A Journal of Controlled Release tudományos folyóiratban publikált tanulmányban japán kutatók leírták annak a nanotechnológiával megalkotott neurofarmakológiai vívmánynak a részleteit, mellyel 20 percen belül kezelhetővé válik a szorongás és a depresszió.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A japán tudósok egy helyileg szinte azonnal hatni képes, glukagonszerű peptidből (GLP-2) álló antidepresszánst választottak ki, amit egy speciális technikával, a sejtek permeabilitásának feltörésével juttattak el közvetlenül a koponya alá.

Korábban ezt az eljárást a csont felnyitásával végezték invazív módon, tehát gyakorlatilag kivésték a koponyát egy műtéti beavatkozás során, majd befecskendezték az agyba a szükséges gyógyszereket. A sokkal kellemesebb módszer nem igényli ezeket a folyamatokat, helyette orrspray segítségével adagolható a készítmény, a hatásfok pedig ugyanúgy magas marad.

A GLP-2 még a kutatókat is meglepte, hiszen bebizonyosodott, hogy a terápiás hatása egyes esetekben jóval erősebb volt, mint a korábban alkalmazott, hagyományos antidepresszánsoké, ami azt jelenti, hogy napokon keresztül tudták vele kezelni a pácienseket.

Egyelőre csupán néhány önkéntesen végzett kísérletek alapján állították fel az effektivitással kapcsolatos téziseket, ezért következő lépésben bővíteni fogják a kutatásban részt vevők számát, így kiderülhet, nagyobb skálán vajon mennyire hatásos a szer.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.