Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

2022 Magyarország: családi adóvisszatérítés, adómentességet kapnak a fiatalok, emelkednek a nyugdíjak

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Hujber Dávid

2021. december 31. - 22:05

Emellett csökken a munka közterhe és folytatódnak a béremelések, ami sok magyar embert fog érinteni a következő esztendőben.

Magyarország Kormánya egy szintén sűrű következő évre készül, és nemcsak a választások miatt. Az egyik és legfontosabb, hogy a járvány ellenére is képes volt erősödni a magyar gazdaság, így tovább lehet növelni a béreket.

Soron kívül AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

Emellett tovább lehet csökkenteni az adókat, illetve tovább lehet bővíteni a támogatások körét. Január első napjától kezdődően a minimálbér 200 ezer forintra nő, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra.

Ez pedig háromszoros növekedést jelent a kormányzás kezdetéhez képest. Az ápolók bérét szintén növelni fogják, akik januártól 21%-kal fognak többet keresni, de az orvosok is magasabb fizetésre számíthatnak.

Egy három éve rezidensként dolgozó orvos átlagosan havi 788 ezer forintra számíthat, míg egy olyan orvos, aki már évtizedek óta van a pályán, akár több mint 2 millió forintot is kaphat a munkájáért cserébe.

Magyarország partnerségi megállapodást akar az EU-val, 9000 milliárd forintos támogatás a tét

A bölcsődei dolgozók, a tanárok, az óvónők, a kulturális- és szociális ágazatban dolgozók bére szintén növekedni fog, mint ahogy a rendvédelmi dolgozóké és a katonáké is. Emellett a hivatásos állomány tagjai hathavi fegyverpénzt is kapnak.

Az adócsökkentések sem maradnak ki, így a munka közterhe 17-ről 13 százalékra csökken, ami lehetővé teszi, hogy a cégek akár magasabb fizetést adjanak a munkavállalóknak. Januártól például minden nyugdíj 5%-kal emelkedik, és a családok is fontos elemét képezik a rendszernek, aminek része a családi adóvisszatérítés.

Amire pedig korábban nem volt példa, hogy a 25 év alatti fiataloknak januártól nem kell jövedelemadót fizetniük. Ez átlagosan havi 41 ezer forint pluszt jelent, ami sokak életét könnyítheti meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.