Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

A norvég miniszterelnököt megbírságolták születésnapi bulija miatt

Pabrade, 2020. szeptember 8. Erna Solberg norvég miniszterelnök norvég NATO-katonákkal találkozik a litvániai Pabradében lévõ katonai támaszponton 2020. szeptember 8-án. MTI/EPA/Valda Kalnina
not image

Borbély Fanni

2021. április 11. - 15:35

Erna Solberget, Norvégia miniszterelnökét megbírságolták, miután nem tartotta be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, és több mint 10 fő jelent meg szülinapi buliján.

Norvégia miniszterelnökét, Erna Solberget 20 ezer korona (709 ezer forint) pénzbírságra ítélték, miután megszegte a koronavírus miatt hozott távolságtartási szabályait, amikor családi összejövetelt szervezett születésnapja alkalmából.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

A miniszterelnök több alkalommal is bocsánatot kért, amiért február végén, a 60. születésnapja alkalmából kibérelt egy üdülőt, ahová végül több embert hívott meg, mint 10 fő. Solberg pénteken közölte, hogy a rá kiszabott bírságot meg fogja fizetni, s ismételten elnézést kért a nyilvánosság előtt, amiért nem tartotta be a korlátozó intézkedéseket.

Bár a rendőrség ilyen esetben alapvetően nem szabott volna ki bírságot, ám azt mondták, mivel a kormányfő áll az ország élén, így példát kell mutatnia az általa bevezetett korlátozások betartásával is. Ole Saeverud, a rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján elmondta a bírság kapcsán, hogy helyesnek vélik, hogy pénzbírságot szabjanak ki olyan esetben, mikor valaki nem tartja be a társadalmi korlátozásokra vonatkozó szabályokat, ezzel ugyanis fenn tudják tartani a lakosság bizalmát is – írja a The Guardian.

Bár a norvég járványkezelés az egyik legjobb példa a világban, hiszen korábban is igen komoly korlátozások bevezetésével ugyan, de sikeresen védekeztek a vírus ellen, mely azt eredményezte, hogy a norvégok az egyik legalacsonyabb esetszámot jegyezték világszerte. Idén az új variánsok miatt kissé megugrott az új fertőzések száma, így még fontosabb, hogy a korábbi sikeres és konzekvens járványkezelésen túl a norvég kormány is jó példát mutasson a lakosságnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.