Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

A japán miniszterelnök-helyettes szerint a tokiói olimpia “el van átkozva”

TÉMÁK:
#Sport
Sport
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Taro Aso szó szerint azt mondta a parlament múlt heti ülésén, hogy a 2020-as Tokiói Nyári Olimpiai Játékokat egy titkos erő kárhozatra ítélte.

A japán politikus nem leplezte érzelmeit, amikor az olimpia sorsáról folytatott tárgyaláson nem éppen a koronavírus-járványt tette felelőssé a helyzet kialakulásában – írja a The Guardian.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

“Ez egy olyan probléma, ami minden 40 évben velünk történhet csak meg – ez egy elátkozott olimpia, ez tény.”

mondta a bizottság tagjai előtt március 18-án.

Igaz, még sem hivatalos megerősítés, sem cáfolat nem érkezett arról, hogy végül megrendezik-e a játékokat vagy sem, azonban minden jel arra mutat, hogy el lesz majd halasztva a kialakult COVID-19 pandémia miatt.

Aso arra a következtetésre jutott, hogy Japánban az olimpiák egyszerűen “el lettek átkozva”, mert az ország korábbi világraszóló sporteseményeit a múltban szintén törölniük kellett.

Taro Aso (Forrás: YouTube)

Tokió rendezte volna az XII. Nyári Olimpiai Játékokat 1940-ben, de a II. világháború kitörése miatt először Finnországban, Helsinkiben akarták megrendezni, végül az egész eseményt törölték. A téli olimpia – amit szintén 1940-ben kellett volna tartani Szapporóban, Japánban – ugyanerre a sorsra jutott.

Negyven évvel később, 1980-ban a Moszkvában megrendezett XXII. Nyári Olimpiai Játékokat Afganisztán szovjet megszállása miatt bojkottálták olyan országok, mint az Egyesült Államok, Kína és Japán.

Múlt héten, a japán kabinet főtitkára, Yoshihide Suga újságírói kérdésekre válaszolva elárulta, hogy az ország miniszterelnöke, Shinzo Abe nemrég tárgyalt az USA elnökével, Donald Trumppal arról, hogy a koronavírus okozta pandémia ellenére Tokió teljes erőbedobással az olimpia tervezett idejű megrendezésén dolgozik.

Amíg Görögország eltörölte a szokásos olimpiai lánghordozásos eseményét, addig a Görög Olimpiai Bizottság egy kisebb ceremónia keretein belül csütörtökön mégis átadta a játékok szimbólumát a tokiói olimpia szervezőinek. A Kyodo News információi szerint egy különjárattal érkezik majd a láng Matsushimába, a japán légvédelmi egységek főbázisára pénteken.

“Remélem, hogy ez a láng mindannyiunk szívét beragyogja majd itt, Japánban és remélem, hogy az olimpia iránti izgalmunk eltereli majd a sötét felhőket a Föld égboltjáról.”

mondta egy videóban Yoshiro Mori, a szervezőbizottság elnöke.

Korábbi hírek arról számoltak be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  a játékok sorsáról májusban dönthet, azonban az Associated Press információi szerint John Coates, a NOB elnökhelyettese és egyben az Ausztrál Olimpiai Bizottság fejese úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs konkrét határidő a döntés meghozatalára.