A britek az enyhítések ellenére is félnek elhagyni az otthonukat

not image

Kulcsár Péter

2020. május 1. - 19:45

A legújabb közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyság állampolgárai még akkor sem mernének kimozdulni a lakhelyükről, ha egy hónapon belül a kormány lazítana a korlátozásokon.

Nagy-Britanniában szigorú kijárási szabályozások vannak érvényben március 23. óta, Boris Johnson miniszterelnök azonban csütörtökön arról beszélt, a szigetország túl van a koronavírus-járvány csúcspontján, a következő héttől kezdődően pedig elkezdhetik az óvintézkedéseken való fokozatos enyhítéseket.

Az Ipsos Mori által készített kutatás alapján a megkérdezettek 60%-a félne újra beülni a kocsmákba, éttermekbe és kényelmetlenül érezné magát, ha használná a tömegközlekedést, valamint továbbra is elkerülné a nagyobb rendezvényeket, például a különböző sporteseményeket.

A válaszadók 40%-a vonakodik attól, hogy visszaküldje a gyerekeit az iskolákba és az óvodákba, 30%-uk pedig félne újból munkába állni vagy találkozni a barátaival.

A felmérés után megállapították, hogy a britek jelentős többsége panaszkodik a lezárások miatt. Meglepő módon azonban nem a kormánnyal kapcsolatosak az aggályaik, hanem egyszerűen attól tartanak, hogy elkapják a koronavírust.

“Ez valóban nagyon aggasztó, a kutatásaink ugyanezt mutatták. A brit lakosság szorong, az emberek vonakodnak az otthonuk elhagyásától”, mondta David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztikus professzora a BBC Radio-nak.

Hozzátette, érthető az idősek és a fertőzésre fogékonyak részéről az ijedtség, viszont a fiatalabbaknak nem kéne ennyire félniük az alacsonyabb kockázat miatt:

“Többen túlságosan is félnek attól, hogy elkaphatják a vírust és rettegnek attól is, mi lesz, ha jelentkeznek náluk a betegség tünetei.”

“Lényegében ugyanannyi az esélye bárkinek a halálra ebben az egész évben a vírustól teljesen függetlenül, így egyáltalán nem kéne aggódnia senkinek sem a fertőzéssel kapcsolatban.”

A szakember úgy gondolja, a kormánynak jobban kellett volna tájékoztatnia a nyilvánosságot a koronavírusról, a lakosságot pedig különböző kategóriákba kellett volna sorolniuk.

“Kellene egy új kampányt kezdeményezni, amely arra biztatná az alacsony kockázati csoportba tartozó embereket, hogy menjenek ki a szabadba és kezdjék újra élni az életüket.”

összegezte Spiegelhalter.

Közben meglepő kijelentést tettek az Egészségügyi Világszervezet illetékes szakemberei:

https://liner.hu/kina-kihagyta-a-who-t-a-koronavirus-szarmazasanak-vizsgalatabol/