Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,80 Ft
Euró
389,48 Ft
Font
455,50 Ft
Bitcoin
57,795 $

Olyan meredek állításokat tett Trump, hogy még a republikánusok sem egységesek mögötte

Meglehetősen szokatlan beszédet tartott magyar idő szerint csütörtök éjszaka Donald Trump, ahol úgy fogalmazott, hogy amennyiben csak az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor győzelmet aratna.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Meglehetősen szokatlan beszédet tartott magyar idő szerint csütörtök éjszaka Donald Trump, ahol úgy fogalmazott, hogy amennyiben csak az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor győzelmet aratna.

Sokat változott a világ szerda reggel óta. Akkor még úgy tűnt, újrázhat Donald Trump republikánus elnök, és még négy éven át lesz az első világ vezére. Akkorra már megnyerte Ohiót, Floridát és Texast, valamint vezetett Michiganben, Wisconsinban, Georgiában és Pennsylvaniában is, halványodónak tűnt Biden Fehérházi álma. Soron kívül Kétmilliós kárt okozott egy 16 éves fiatal a Határ úti metróállomásnál

Olyannyira magabiztos volt a győzelmében a hivatalban lévő elnök, hogy magyar idő szerint szerda reggel olyan beszédet tartott, amelyben lényegében deklarálta, hogy a 2020-as elnökválasztáson is ő győzött. A valóság azonban fokozatosan kezdte arcon csapni, amit nagyon nem élt meg jól az elnök, és kommunikációt váltott.

Előbb Wisconsinban és Michiganben fordított, majd nyert Joe Biden, majd a mai nap folyamán Georgiában és Pennsylvaniában vette át a vezetést, mivel a levélben érkezett szavazatok nagyon erősen a javára dőlnek, utóbbi államban 80%-os arányban övék a levélvoksok. Donald Trump ennek hatására meglehetősen gyanakvóvá vált.

Előbb arról tett több nyilatkozatot és Twitter-bejegyzést, hogy „nagyon gyanús” számára, hogy ennyire fogy az előnye, majd fokozatosan átállt az „én megmondtam” hozzáállásra, és arról kezdett beszélni, hogy azonnal le kell állítani a szavazatszámlálást, mivel súlyos szabálytalanságok történnek ellene, valamint pereket is indított, csalást gyanítva.

Ez az egész magyar idő szerint csütörtök éjszaka csúcsosodott ki, ugyanis akkor Donald Trump olyan nyilatkozatot tett, amelyhez hasonlót hivatalban lévő elnöktől, egy elnökválasztás közepette nem sokszor lehetett hallani, és amellyel libabőrössé vált az amerikai közélet egy el nem hanyagolható része.

„Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok. Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatok, és ha beszámolják a később érkezett szavazatokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást” – mondta szó szerint az elnök, nyílt választási csalással megvádolva a demokratákat.

Trump azt is megerősítette, hogy további pereket fognak indítani, amellyel a választások tisztaságát és integritását támadják meg, valamint azt is elmondta, hogy több esetében arra számít, hogy a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni a végső döntést. Két pere már ugyan elbukott, ugyanis Georgiában és Michiganben nem sokat gondolkodtak a bírók, hogy visszautasítsák a kereseteket.

Donald Trump kijelentései kapcsán annyi a probléma, hogy egyelőre semmilyen konkrét bizonyítékot nem hozott arra, hogy hol és milyen jellegű választási csalás zajlik ellene, illetve mi lenne annak az igazi jogalapja, hogy leállítsák a számlálást. Azt viszont tartja, hogy megpróbálják tőle ellopni és elcsalni a választást.

Arra a szabálytalanságokra hivatkozik viszont gyakran, amit a saját párttársai intéztek el neki. Azt többször hangsúlyozta, hogy a választás napja után számlált szavazatok érvénytelenek – viszont a három vitatott államban a republikánusok nem engedélyezték azt a szabálymódosítást, amivel lehetővé tették volna, hogy a választás napja előtt kezdjék meg a levélvoksok feldolgozását.

Top republikánusok pedig egyetértettek Trump egyelőre alaptalannak tűnő állításaival, ugyanis Lindsey Graham, a szenátus Igazságügyi Bizottságának elnöke, Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője, valamint Wyoming szenátora is kiállt az elnök állításai mellett, hogy jelenleg szabálytalanságok történnek, amiket fel kell függeszteni.

Számos republikánus – mint Mitch McConnell, a szenátus eddigi elnöke – nem kommentálta az állításokat, miközben számos republikánus megválasztott vagy leköszönő szenátor és képviselő fejezte ki aggodalmát az eset kapcsán.

„Egy hivatalban lévő elnök állítása, amivel aláássa a politikai eljárásokat, és bizonyíték felmutatása nélkül megkérdőjelezi a jogszerűségét több millió amerikai vélemények nem csak veszélyes és rossz, hanem azt is aláássa, amire ez az egész nemzet épült” – mondta Texas leköszönő republikánus képviselője.

„Ha bárkinek is van bizonyítéka a szabálysértésről, akkor álljanak azzal elő a bíróság előtt. Ha nincs ilyen, akkor ez a választásaink integritását sérti, és veszélyes a demokráciánkra” – mondta egy michigani republikánus képviselő, miközben az illinoisi képviselő is egyetértett: „Ez az egész egy téboly. Ha ténylegesen csalás miatt aggódsz, akkor szolgáltass BIZONYÍTÉKOT a bíróság elé”.

Mitt Romney, a Republikánus Párt 2012-es elnökjelöltje sem éppen Trump mellett állt ki, ő is inkább bizonyítékot szeretne: „Ha ténylegesen vannak feltételezett szabálytalanságok, azokat meg fogják vizsgálni, és ítéletet hoznak ügyükben a bíróságok. Hinni kell a demokráciánkban, az Alkotmányunkban és az amerikai emberekben”.

Összességében kimondható, hogy nagyon kevés ember az, aki egyértelműen kiáll Trump állításai mellett, akárhogy is viszi előre az elnök ezt a kommunikációt. Ez pedig nagyon feldühítette Eric Trumpot, az elnök fiát, aki fenyegetően csak ennyit mondott: „Hol van a Republikánus Párt? A szavazóink ezt nem fogják elfelejteni…”

Marco Rubio, a Republikánus Párt előválasztásának 2016-os résztvevője erősen utalt arra, hogy a választási csalásos állítása Trumpnak nem igazán megalapozott: „Az, hogy több napig számolják a szavazatokat, NEM nevezhető csalásnak”. Mitch McConnel erre az állításra annyit mondott, a bíróságok majd döntést hoznak.

„Amennyiben vita van, azt eldöntik a bíróságok, mivel mi így szoktunk ebben az országban eljárni. Ugyanakkor megjegyezném, egy nagyon szoros választás esetében nem nevezhetők ritkának a vitás esetek”