Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

200 ezren hagyhatták el Oroszországot, amióta Putyin bejelentette a mozgósítást 

Fotó: Hadkötelezettség alá vont orosz férfiakat búcsúztatnak hozzátartozóik egy moszkvai sorozóirodánál 2022. szeptember 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. Putyin továbbá aláírta az ország büntetõ törvénykönyvének módosítását, amely 10 év börtönbüntetést is kilátásba helyez azoknak a katonáknak, akik megadják magukat vagy megtagadják a szolgálatot, amelynek során a frontra vihetik õket. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az elvándorlás mértékét azonban nehéz meghatározni, mivel Oroszországnak 14 országgal van határa, Kínától és Észak-Koreától a balti államokig, és nem minden kormány ad ki rendszeresen adatokat a migrációról.

Legalább 200 ezer orosz hagyta el az országot a héten, amióta Vlagyimir Putyin elnök részleges katonai mozgósítást jelentett be az ország Ukrajnával vívott háborújában bekövetkezett sorozatos kudarcok után – derül ki az Oroszország szomszédai által szolgáltatott adatokból.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A mozgósítás akár 300 ezer civilt is bevonhat a katonai szolgálatba, az orosz tisztviselők szerint mintegy 25 millió felnőtt, sorozásra jogosult személyből, ami arra utal, hogy a távozások, bár szokatlanok, nem biztos, hogy megakadályozzák a Kremlt abban, hogy elérje sorozási céljait.

A közösségi médiafelületeken közzétett videókon hosszú autósorok közeledtek a határellenőrző pontokhoz olyan országokban, mint Mongólia, Kazahsztán, Grúzia és Finnország.

Az elvándorlás mértékét azonban nehéz meghatározni, mivel Oroszországnak 14 országgal van határa, Kínától és Észak-Koreától a balti államokig, és nem minden kormány ad ki rendszeresen adatokat a migrációról.

A kazahsztáni kormány kedden közölte, hogy az elmúlt héten 98 ezer orosz lépett be az országba, Grúzia belügyminisztere pedig azt mondta, hogy több mint 53 ezren léptek át az országba Oroszországból szeptember 21-e, a mozgósítás bejelentése óta.

A napi szám ezekben a napokban mintegy 10 ezerre emelkedett a szokásos, 5-6 ezer körüli szintről.

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex közleményében azt írta, hogy a vasárnapig tartó héten közel 66 ezer orosz állampolgár lépett be az Unió területére, ami 30 százalékkal több, mint az előző héten.