Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Több mint 1000 éves maja kenut találtak Mexikóban

A csónakot egy édesvízi medencében fedezték fel a maja város romjaihoz vezető turistavonat építése közben.

Fotó: Reuters
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ősi maják által használt, több mint 1000 évesnek vélt fából készült kenu szinte teljesen épségben került elő Mexikó déli részén – közölték a hatóságok.

A rendkívül ritka kenut egy cenote néven ismert édesvízi medencében találták meg, amelyből több ezer található a mexikói Yucatán-félszigeten, Chichén Itzá romjainak közelében, amely egykor a maják egyik legjelentősebb városa volt, és ahol bonyolultan faragott templomok és tornyosuló piramisok álltak. Soron kívül Így startolt el a forint hétfő reggel

A valamivel több mint 1,6 méter hosszú és 80 cm széles kenut valószínűleg a cenote-ból származó víz szállítására vagy rituális áldozatok elhelyezésére használták – olvasható az INAH mexikói régiségkutató intézet közleményében.

Az intézet a rendkívüli leletet „az első ilyen teljes kenunak nevezte a maja területen”, hozzátéve, hogy a párizsi Sorbonne Egyetem szakértői segítenek a jól megőrződött fa elemzésében, hogy meghatározzák a korát és típusát.

A Guardian által szemlézett közlemény szerint a kenu háromdimenziós modelljét is megrendelik, hogy megkönnyítsék a további tanulmányozást és lehetővé tegyék a másolatok készítését.

A kenu keltezése az előzetes becslések szerint Kr. u. 830 és Kr. u. 950 közé tehető, a maja civilizáció klasszikus fénykorának végéhez közel, amikor a mai Dél-Mexikó és Közép-Amerika több tucat városa virágzott a matematika, az írás és a művészet terén elért jelentős emberi eredmények közepette.

A leletet akkor találták meg, amikor az Andrés Manuel López Obrador elnök által támogatott turisztikai vasútépítési projekt építésén dolgozó munkások a cenote körüli területet vizsgálták. A medence a projekt egy olyan szakaszának közelében található, amely Mexikó legjobb tengerparti üdülőhelyével, Cancúnnal lesz összekötve.

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.