1 200 alkalmazottját bocsátotta el a McLaren a koronavírus-járvány miatt

not image

Kulcsár Péter

2020. május 26. - 14:07

A gazdasági válság az egyik legpatinásabb brit alakulatot is érzékenyen érintette, akik kénytelenek voltak csökkenteni az emberi erőforrásaik kapacitását.

A drasztikus döntést a pandémia közepette és a Forma-1-be jövőre érkező költségvetési sapka bejelentése után hozták meg.

A wokingi istálló óriási bevételkieséseket könyvelhetett el a járvány következtében felfüggesztett F1-es szezon és a stagnáló autóealadások miatt.

A csapat kedden jelentette be, hogy elkezdték a tárgyalásokat a lehetséges megoldásokról, amelyek között szerepelt az is, hogy megválhatnak az alkalmazottjaik nagy részétől, végül pedig arra jutottak, hogy a gyárakban és komplexumokban dolgozók egynegyedét végleg elküldik.

Az előzetes információk alapján a Forma-1-es részlegből összesen 70 embert bocsátottak el. Paul Walsh, a McLaren csoport ügyvezető elnöke a következőket nyilatkozta az ügy kapcsán:

“Rendkívül sajnáljuk az újrarendezési folyamatok hatását, amelyek leginkább a nálunk dolgozókat érintették. Ez egy olyan lépés volt, amit minden áron el szerettünk volna kerülni, mivel már korábban is inkább más helyeken vágtunk le a költségeinkből, mostanra viszont nem maradt más választásunk, mint a munkaerőnk csökkentése. A cégnél jelenleg meglehetősen nehéz időket élünk meg, viszont egy sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb vállalatként szeretnénk visszatérni a növekedés irányába.”

A Forma-1-es csapatok múlt héten elfogadták a 145 millió dolláros költségvetési sapkáról szóló határozatot, amely értelmében a jövő évi szezontól kezdődően fokozatosan zsugorodhatnak az istállók kiadásai.

Az új szabály miatt a nagyobb gárdák a pénzügyi forrásaik csökkentésére kényszerültek, ez alól pedig sajnos a McLaren sem képezett kivételt.

Walsh hozzátette, hogy a költségvetési szabályozások 2021-es bevezetése stabil pénzügyi jövőt biztosít az istállóknak és versenyképesebbé teheti a motorsport királykategóriáját.

“Bár a döntés jelentős hatással volt a Forma-1-es csapatunk működésére és nagyságára, mostantól fontos intézkedéseket teszünk meg azért, hogy 2021 után újra futamokat nyerhessünk és ismét harcban lehessünk a világbajnoki címekért.”

zárta gondolatait az elnök.

A McLaren korábban már jelzálog alá helyezte a legendás versenygépekből álló gyűjteményét és a főhadiszállását is, ezen kívül pedig további bevételeket szereznének a 765LT szuperautójuk és az exkluzív nyitott tetejű speedsterük, az Elva októberi potenciális eladásaiból.

Közben komoly konfliktusokkal is meg kell küzdeniük a brit cégnél: