Zelenszkij: Macron arra kért minket, hogy mondjunk le a területeinkről Putyin arcmentésére

Emmanuel Macron francia (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. február 8-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. május 14. - 11:00

Volodimir Zelenszkij kemény szavakkal reagált Emmanuel Macron beszédére, amiben némi civilizáltságot kért Oroszországgal szemben.

Emmanuel Macron még a hétfői nap folyamán fogalmazott úgy az Európa Jövője Konferencián, hogy Európának nem szabad feladnia az értékeit, nem szabad belemennie Oroszország megalázásába vagy a bosszúba.

A francia elnök ezen felül arra utalt, hogy még mindig szeretne kompromisszumos megoldásra jutni Vlagyimir Putyinnal, ugyanis úgy fogalmazott, hogy „amikor visszatér a béke Európa földjére, új biztonsági egyensúlyt kell építeni”.

Zelenszkij az olasz RAI tévécsatornának adott interjújában kapott arra vonatkozóan kérdést, hogy mit gondol a francia elnök szavairól, miszerint el kell kerülni Putyin és Oroszország megalázásán, mire az ukrán elnök meglehetősen agresszívan reagált:

„Azt akarjuk, hogy az orosz hadsereg hagyja el a földünket, mi nem vagyunk orosz terület. Nem segítünk Putyin arcmentésében azzal, hogy a területünkkel fizetünk. Az igazságtalan lenne. Sosem fogjuk elismerni a Krím-félsziget annektálását. Hiába keresi Macron a kiutat Oroszországnak”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Zelenszkij nyilatkozata azonban nagy hullámokat vert az Elysée Palotában, pénteki közleményükben úgy reagált az ukrán elnök nyilatkozatára, hogy Macron sosem tárgyalt semmi olyanról, amiről ne egyeztetett volna az ukrán elnökkel.

Hangsúlyozták, hogy sosem kérték meg Zelenszkijt arra, hogy lemondjanak a területeikről és mindig hangsúlyozták, hogy az ukrán népen és kormányon múlik, milyen megállapodásra jutnak az oroszokkal.

Zelenszkij nyilatkozata azért is veszélyes játék, a frusztráltsága ellenére, mert Franciaország az egyik legfontosabb szövetségesük a háború kitörése óta és az Európai Unióban is inkább az ő hangjuk érvényesül a német tartózkodás helyett.