Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $

Zaporizzsjában és Herszonban is megkezdték a „népszavazások” előkészítését

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület romjai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 29-én. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2022. július 26. - 16:31

Kérdéses, hogy az érintett megyék Donyeck és Luhanszk mintájára bábköztársaságok lesznek vagy egyenesen az Orosz Föderáció irányítása alá kerülnek.

Zaporizzsja után Herszon megyében is felállították az úgynevezett „választási bizottságot”, amellyel megkezdték a „népszavazások” előkészületét – írja az Ukrajinszka Pravda.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Az ukrán lap a TASS és a Meduza információira támaszkodva úgy tudja, a választási bizottságot azért állították fel, hogy csatlakoztassák a megye megszállt részeit az Orosz Föderációt.

Ezzel pedig a Kreml nem is takargatná szándékait, mint ahogyan megpróbálták Donyeck és Luhanszk esetében, hanem közvetlen az orosz közigazgatásba kebeleznék Herszon megyét

A lakosok nagy része természetesen nem akar az Orosz Föderáció alatt élni, ugyanis gyakorlatilag minden szabadságukat elvesztenék, amit Ukrajnában élveztek.

Mindkét megye esetében arra lehet számítani, ha valóban sor kerül ezekre a referendumokra, hogy annyira tiszták lesznek, mint a krími, a donyecki és a luhanszki népszavazások – tehát semennyire.

Nagyon trükkös jogi helyzetet teremtene ez, ugyanis Oroszország és szövetségesei azt fogják állítani, hogy ezek orosz területek, míg a nemzetközi jog továbbra is ukrán területeknek fogja kezelni őket.