Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Korábbi amerikai tengerésztábornok az orosz Wagner-csoportban?

2016. augusztus 9-én Szentpéterváron készített kép Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz üzletemberrõl, aki 2022. november 7-én egy közösségimédia-bejegyzésben elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és közölte, hogy a jövõben is erre fog törekedni. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jevgenyij Prigozsin egy igazi szellemet eresztett ki a palackból a Wagner-csoport nevű magánzsoldos-hadsereg megalapításával, amely súlyos bűntettekben volt érintett Ukrajnában és korábban Afrikában egyaránt.

Prigozsin pedig a pénteki nap folyamán egy egészen meglepő nyilatkozatot tett: kijelentette, hogy az amerikai haditengerészet egyik korábbi tábornoka a csoportnak dolgozik – számolt be róla a South China Morning Post.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A finn Helsingin Sanomat felkereste a rettegett zsoldossereg alapítóját, hogy elsősorban az után érdeklődjön, hogy hány finn állampolgár van a csoportban. Prigozsin pedig meglepő nyíltsággal válaszolt:

„Nincs túl sok finn állampolgár a Wagner PMC-ben, körülbelül 20 ember. Értelemszerű okokból nem tudok róluk pontos információkat szolgáltatni. Nagyon jó véleménnyel vagyok a finnekről a harctéren”

„Egy brit zászlóaljjal harcolnak a Wagner részeként, amelynek egy amerikai állampolgár a parancsnoka, a haditengerészet egyik tábornoka”

Prigozsin csak 2022 szeptemberében ismerte el egyáltalán azt, hogy ő a Wagner-csoport alapítója és azt, hogy Ukrajnában harcolnak. Azt is elismerte, hogy Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában is jelen vannak.

Az orosz kormány azonban többször tagadta, hogy bármilyen összeköttetésben lennének ilyen paramilitáris csoportokkal, noha Prigozsin egyébként jelentős befolyással rendelkezik a Kremlben és sokszor csak „Putyin séfjeként” említik.