Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Visszatért Ukrajnába a hazaárulással vádolt Porosenko

Kijev, 2022. január 17. A hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko volt ukrán elnök a kijevi Pecserszk kerületi bíróság meghallgatásán 2022. január 17-én. A bíróság dönt arról, elõzetes letartóztatásba helyezi-e az ellenzéki Európai Szolidaritás párt vezetõjét, vagy szabadlábon védekezhet. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Bense Róbert

2022. január 17. - 20:56

A volt ukrán elnök hétfőn visszatért Ukrajnába, első útja a bíróságra vezetett, ahol eldöntik, hogy vizsgálati fogságba helyezik-e őt a nyomozás és a bírósági eljárás lefolytatásáig.

Porosenkót érkezésekor több ezer éljenző támogató fogadta a kijevi repülőtéren. Néhányan “Demokráciára van szükségünk” és “Elég az elnyomásból” feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A volt ukrán elnök beszédet tartott, és arra kérte híveit, hogy kövessék őt a bíróságra.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Porosenko továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ártatlan. Szerinte utódja, Volodimir Zelenszkij azért törekszik a politikai lejáratására, hogy ezzel is elterelje a figyelmet Ukrajna széles körű problémáiról, köztük a gazdasági gondokról és a koronavírus okozta halálesetek számának növekedéséről.

Ukrajna leggazdagabb üzletemberét hazaárulással vádolják, amiért állítólag hét évvel ezelőtt segített a szeparatistáknak abban, hogy Kijev részére mintegy 54 millió dollárban adhassanak el szenet, az összegből pedig finanszírozhassák kelet-ukrajnai harcokat.

Porosenko vagyonát befagyasztották a hazaárulás vádjával indított vizsgálat részeként. A volt ukrán államfőre akár 15 év börtönbüntetés is várhat, amennyiben elítélik – számolt be az NPR

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.