Így zuhant a tengerbe felszállás után a brit F-35-ös vadászgép (videó)

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 07:09

Drámai felvételeket tettek közzé a világhálón, amelyen az látható, amint a Királyi Haditengerészet HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozójáról felszálló vadászgép nyílegyenesen a tengerbe zuhan.

A videón tökéletesen látszik, amint a fedélzeten tartózkodó pilóta katapultált, miközben a megközelítőleg 43,2 milliárd forint értékű F-35-ös a Földközi-tengerbe hullott. Az incidens még november elején történt; a brit védelmi minisztérium közleménye szerint egyelőre nem tudni, mi idézhette elő a monstrum meghibásodását.

A nemrégiben Twitteren megosztott felvételen kivehető, hogy a repülőgép ahelyett, hogy felgyorsulna, lelassult, amint elért a rámpa végéhez, majd egyenesen a tengerbe esett.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a pilóta ép bőrrel megúszta a balesetet, a katapultálást követően ugyanis a mentőalakulatok időben rátaláltak, így el tudták kerülni a nagyobb bajt.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az F-35-ösöket egyébként a Dambusters néven elhíresült 617-es század üzemelteti, melyek a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó révén korábban Irakban és Szíriában teljesítettek szolgálatot.