Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Vannak olyan benzinkutak, ahol 85 forinttal csökken az üzemanyag ára

Fotó: Unsplash/Gene Gallin
not image

Kornis Vivien

2021. november 12. - 10:27

Az üzemanyagárak befagyasztásának köszönhetően egy 40 literes tankolásnál akár 3000-34000 forintot is megspórolhatunk.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány az üzemanyagárak befagyasztásáról döntött, és 480 forintban rögzítették a benzin- és gázolajárakat.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A döntés egyelőre három hónapra szól, és csak a 95-ös oktánszámúnál, valamint a dízelolajnál érvényes.

Csütörtökön késő este a kormányrendelet is megjelent, melyből megtudhatjuk, hogy a kormány az alaptörvényben biztosított jogalkotói hatáskörével élve, de figyelemmel a katasztrófavédelemre és a hozzá kapcsolódó egyes törvényekre, valamint a koronavírus-járvány elleni védekezésről tavaly megalkotott törvényben kapott országgyűlési felhatalmazás alapján döntött egyes üzemanyagok árainak befagyasztásáról – foglalta össze az Mfor.hu.

A döntés értelmében hétfőtől, vagyis 2021. november 15-től három hónapig, azaz 2022. február 15-ig nem lehet 48 forintnál magasabb literenként a a biokomponensekkel és szabvány szerinti adalékokkal együttesen értelmezett legmagasabb kiskereskedelmi bruttó ára.

A holtankoljak.hu adatai szerint van olyan benzinkút Magyarországon, ahol a 95-ösért literenként csaknem 555 forintot, a gázolajért pedig 566 forintot kérnek, ezeken a töltőállomásokon hétfőtől 75-85 forinttal lehet majd olcsóbban üzemanyaghoz jutni. Egy 40 literes tankolást így akár 3400 forinttal olcsóbban is megúszhatunk.

És bár a rendelet szerint három hónapig érvényes az üzemanyagárak befagyasztása, mivel veszélyhelyzeti rendelkezésről van szó, csak a veszélyhelyzetről szóló törvény hatályvesztéséig érvényes, tehát 2022. január 1-ig. A lap hangsúlyozza, hogy ez azt jelenti, hogy a kormánynak vagy törvényt kell módosítania, vagy meg kell hosszabbítania a veszélyhelyzetet.

A kormányrendelet kimondja, hogy az érintett üzemanyagok értékesítése során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.