Oroszország örülhet: befagyasztotta az USA az ukránoknak ígért katonai segítséget

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (k,b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 9-én. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Nagy Noel

2021. június 20. - 05:46

Joe Biden amerikai elnök kormánya befagyasztotta a körülbelül 100 millió dollár értékű katonai segélyt, amelyet Ukrajnának nyújtottak volna a keleti határon fokozódó helyzetre tekintettel.

Tavasszal az orosz hadsereg kivételes aktivitást mutatott az ukrán-orosz határon, ráadásul a Donyec-medencében is kiújultak a konfliktustok a szakadárok és a hadsereg között. A NATO és a nyugat ezt aggodalommal figyelte, így segítséget ígértek Kijevnek.

Az Egyesült Államok a közös hadgyakorlatokon felül egy 100 millió dolláros katonai segélyt is ígért Ukrajnának, mely többek között fejlett halálos fegyvereket is tartalmazott. A Politico beszámolója szerint azonban Joe Biden ezt a segélyt befagyasztotta egyelőre.

A lap által megkérdezett nemzetbiztonsági források elárulták, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) rendelte el a segélycsomag összerakását, amikor Moszkva elkezdte átcsoportosítani haderejét Ukrajna és a Krím-félsziget határához.

Az NSC azonban úgy döntött, befagyasztják a segélyt, elsősorban két okból: közeledett az év diplomáciai eseménye, a Joe Biden – Vlagyimir Putyin találkozó, valamint Oroszország bejelentette, hogy az ukrán határhoz közeli csapatait visszavonja.

Az egyik belső forrás elárulta viszont, hogy a csomagot ettől függetlenül nem fogják szétbontani, és amennyiben szükség lesz rá, azonnal Ukrajnába tudják küldeni. A csomag többek között rövid hatótávú légvédelmi rendszereket, kézifegyvereket és páncéltörő fegyvereket tartalmazott az ukrán kapacitások javítása érdekében.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azonban közleményben tagadta, hogy Washington visszatartott volna bármilyen katonai segítséget Kijevtől, elmondása szerint korábban is küldtek már segítséget, azt viszont elismerte, hogy van készenlétben egy másik csomag, amit csak akkor küldenek, ha „Oroszország átlép egy vörös vonalat”.

Ukrajna 2014-es inváziója és a Krím-félsziget annektálása óta az Egyesült Államok 2.5 milliárd dollárnyi katonai segítséget nyújtott Kijevnek. A legújabb segélyt azt követően ajánlották fel, hogy Moszkva mintegy 100 katonát küldött az ukrán-orosz határra.

Oroszország hadgyakorlatra hivatkozott, április végén a védelmi minisztérium ráadásul bejelentette, hogy a csapatok egy részét visszavonják. Májusban azonban egy ukrán tisztviselő még arról számolt be, hogy nem nagyon csökkent a csapatok száma, ugyanebben a hónapban pedig a New York Times arról írt, hogy még mindig 80 ezer katona van a határnál.