Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Az USA szerint kizárólag az Iszlám Állam felelős a moszkvai terrortámadásért

Az Egyestül Államok védelmébe vette Ukrajnát, mondván, az ukránoknak semmi közük a moszkvai terrortámadásért.

Fotó: Plüss játékot helyez el egy gyászoló nő a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épület közelében rögtönzött emlékhelyen Krasznogorszkban 2024. március 23-án. Előző nap a kulturális központban terrortámadást hajtottak végre, amelynek az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint legkevesebb 115 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ukrajna a kezdetektől tagadja, hogy bármi köze is lenne a pénteken történt terrortámadáshoz, amit Moszkvában hajtottak végre a terroristák. Azóta tucatjával nőtt az áldozatok száma, már több mint 130 olyan emberről tudni, akik életüket vesztették a terrorakcióban. Magyar áldozatokról, sérültekről továbbra sincs információ.

Többségében orosz állampolgárok halhattak meg a támadásban, köztük gyerekekkel. Vlagyimi Putyin orosz elnök több mint egyértelműen fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy mi vár a felelősökre. Ugyan az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, az oroszok hivatalosan nem nevezték meg, kik állnak a támadás mögött. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Több orosz is azt sejti, hogy az ukránoknak köze lehetett az akcióhoz, akik ezt kategorikusan tagadják. Sőt, azt állítják az ukránok, hogy Moszkva állhat a történtek mögött, és ezt az egészet ürügyként akarják felhasználni ellenük a háborúban. Az USA viszont biztos abban, hogy Ukrajna semmilyen szerepet nem játszott az akcióban, és megtudhattuk, két terrorista már nincs életben a támadók közül.

Az Iszlám Állam pedig fotókkal próbálja bizonygatni, márpedig ők állnak a támadás mögött. A Sky News azt írja, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint kizárólag az Iszlám Államot terheli a felelősség, és korábban figyelmeztették Oroszországot egy esetleges támadásról.

Adrienne Watson kijelentette, Ukrajnának nincs ehhez köze, míg Putyin azt állította, a támadók Ukrajna felé tartottak, amikor őrizetbe vették őket. Orosz információk szerint a határnál már várták a terroristákat, előkészítették számukra a határátlépést. Az USA még március 7-én adott ki nyilvános figyelmeztetést az oroszországi amerikaiaknak, miután olyan információk birtokába jutottak, hogy egy moszkvai támadás lehet készülőben.