Legalább 1500 ukránt tartanak fogva orosz börtönökben

Romos épületek az ukrán erõk által az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt Harkiv környéki faluban, Ruszka Lozovában 2022. június 16-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov
not image

Nagy Noel

2022. június 24. - 05:06

Egy újabb adat támasztja alá, hogy miért nem akarják az orosz „felszabadítást” az ukránok és miért tartanak attól, hogy a jogaiktól megfosztják őket.

Irjina Verescsuk, az ukrán kormány ideiglenesen megszállt területek reintegrálásáért felelős minisztere ugyanis megerősítette, az oroszok már legalább 1500 ukrán civilt tartóztattak le illegális és hurcoltak orosz börtönökbe – írja a Hromadske.

A tisztviselő szerint ez azért is okoz nagyon komoly gondot, mert a nemzetközi jog csak a hadifoglyok elhurcolásával összefüggésben dolgozott ki szabályokat, arra nem készültek, hogy lesz olyan hatalom, aki civileket hurcol el hadifogolyként.

„Nem tudunk civileket cserélni. Jelenleg 1500-nál is több civil van orosz börtönökben, Rosztovban és Kurszkban. Hadifogolyként tartóztatták le őket, holott nem kellene rabnak lenniük. Nincs státuszuk a nemzetközi humanitárius jog szerint”

Verescsuk hozzátette, hogy főként önkénteseket, aktivistákat, újságírókat, papokat, helyi önkormányzati képviselőket hurcoltak el – magyarán olyan személyeket, akik egy rendesen működő demokrácia aktív résztvevői.

Mint ismeretes, Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin is retteg a demokrácia pici csírájától is, nagyon hasonló akciókat hajtottak végre a Krím-félsziget és Szevasztopol illegális megszállásánál is. Aktivistákat és újságírókat gyakran kínoztak meg, vagy tüntettek el a föld színéről.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja