Kiakadt a kijevi polgármester a legújabb német adományon: „mi lesz a következő, párnák?”

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 28. - 07:45

Vitalij Klicsko egykori professzionális bokszoló és Kijev jelenlegi polgármestere nem fogadta jó néven a csekély német adományt.

Németország szerdán ugyanis 5000 darab katonai sisakot ajánlott fel Ukrajna számára, valamint még azt is hozzátették, hogy ezzel kívánják jelezni, hogy Ukrajna oldalán állnak. Christine Lambrecht védelmi miniszter azzal indokolta a felajánlást, hogy az ukrán nagykövetség kifejezetten sisakot kérvényezett.

Mint a Business Insider is beszámolt róla, Kijev polgármestere nemigen fogadta jó néven, hogy Németország ötezer sisak felajánlásával véli úgy, hogy tudna segíteni az ügyön. Klicskó pedig egy gúnyos költői kérdést is feltett:

„A német kormány viselkedésére már nem tudok mit mondani. A védelmi minisztérium úgy látom nem jött rá, hogy egy tökéletesen felszerelt orosz hadsereggel állunk szemben, aki bármelyik pillanatban inváziót indíthat Ukrajna ellen. Mi lesz a következő támogatás, amit Németország felajánl? Párnák?”

Németország eddig távol maradt attól, hogy fegyverrel vagy komoly katonai eszközzel segítse meg Ukrajnát, valamint az Oroszországgal szemben kilátásba helyezett szankciókkal kapcsolatban is ők fogalmaznak a leginkább óvatosan.

Berlin indoklása szerint az ukránok felfegyverzése és az esetleges szankciók csak mélyítenék az ellentétet Moszkva és a Nyugat között, mások szerint viszont a közelmúltban elkészült Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt nem akarják rángatni a Kreml bajszát.

A NATO további tagállamai ennek ellenére folytatják Kijev felfegyverzését, már egyebek mellett légvédelmi rakétarendszereket, lőszereket és páncéltörőket is küldtek az invázió fenyegetése alatt álló országnak.