Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Ukrajna: ha az oroszok továbbra is légicsapásokat intéznek az ukrán kikötők ellen, semmissé válhat a gabonafolyosóról szóló megállapodás

Az odesszai városháza által 2022. július 23-án közreadott képen az odesszai kikötõ tüzét oltják tûzoltók, miután ukrán források szerint orosz rakétatámadás érte a fekete-tengeri kikötõvárost. Az ukrán külügyi szóvivõ szerint ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjának biztosításáról az elõzõ nap kötött megállapodást. MTI/EPA/Odesszai városháza
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ukrajna jogos aggodalmat fogalmazott meg: épphogy aláírták a gabonafolyosóról szóló megállapodást, az oroszok azonnal légicsapást mértek az odesszai kikötőre.

Kissé meglepő fejlemények történtek az elmúlt napokban: hiába írták alá a gabonafolyosóról szóló megállapodást Törökországban, az orosz erők mégis rakétacsapást intéztek az odesszai kikötő ellen, majd azzal büszkélkedtek, hogy megsemmisítettek egy hadihajót.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Ukrajna azonban vasárnap figyelmeztetett: a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaszállításról szóló megállapodás könnyedén megrekedhet, ha az oroszok továbbra is légicsapásokat intéznek a kulcsfontosságú ukrán kikötők ellen.

Ukrajna figyelmeztetése pedig abszolút jogos, hiszen a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexport nem lesz képes újraindulni a remélt ütemben, ha az oroszok megállás nélkül támadják és intéznek rakétacsapásokat a kulcsfontosságú ukrán kikötők ellen.

Habár Moszkva vasárnap azt közölte, hogy egy ukrán hadihajót és egy fegyverraktárat semmisítettek meg az újabb odesszai kikötőt ért rakétacsapásban, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij “barbárságnak” nevezte az újabb orosz támadást, mondván, ez is csak azt mutatja, hogy Moszkva valójában nem akarja betartani a megállapodásban foglaltakat.

A legérdekesebb az egész helyzetben, hogy Törökország, mely közreműködött a globális élelmiszerhiány enyhítését célzó megállapodás közvetítésében, közvetlenül a stratégiai fontosságú odesszai kikötőt ért orosz légicsapások után közölte, hogy biztosítékot kapott Moszkvától arra vonatkozóan, hogy az orosz erők biztosan nem fognak ilyet tenni.

S bár Törökország azonnal kiállt Oroszország mellett az újabb orosz rakétacsapásokat követően, vasárnap kiderült, hogy az oroszok ismételten valótlant állítottak, ugyanis az orosz védelmi minisztérium napi jelentésében azzal büszkélkedett, hogy orosz rakétacsapások megsemmisítettek egy hadihajót és egy fegyverraktárat az odesszai kikötőben. Ezek után pedig bizonyára egy kissé kellemetlen helyzet fog kialakulni Törökország és Oroszország között, hiszen az orosz fél biztosította a török felet arról, hogy nem fogja támadni az ukrán kikötőket, ennek ellenére pontosan ezt tette.