Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

A válság hatása: a magyarok úgy veszik a fagyasztóládákat, mintha nem lenne holnap

Fotó: Unsplash/Dev Benjamin
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Akár hungarikumnak is nevezhetnénk a jelenséget: a magyarok ugyanis július óta döbbenetes mennyiségű fagyasztószekrényt és fagyasztóládát vásároltak.

Az eMAG – melyet épp most bírságolt meg a GVH 50 millió forintra, amiért a korábbi, jogsértő akciói kompenzálásaival kapcsolatos kötelezettségeit is megsértette – a G7 portálnak számolt be arról, hogy hihetetlenül megnövekedett az érdeklődés a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránt.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Miután a kormány tavaly részlegesen eltörölte a rezsicsökkentést, a magyarok is alternatív spórolási lehetőségek után kutattak, így egyetlen hónap leforgása alatt 64 százalékkal nőtt a termékkategória értékesítése. A kereslet pedig az idő múlásával egyre növekedett, mára pedig egyes fagyasztóláda-modellekből egyenesen hiány lépett fel.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy már egyetlen fagyasztó sem kapható Magyarországon, az azonban egyértelműen látszik, hogy a valós kereslet jóval meghaladja az értékesítési mutatókat. Az árstop miatt pedig mint tudjuk, hiába keressük a polcokon a hatósági áras cukrot, lisztet, vagy épp olajat, szinte biztosan nem fogunk találni az áruhiány miatt.

A fagyasztó azonban tökéletes megoldás akkor, ha épp szerencsénk van, és hozzájutunk hatósági áras csirkemellhez, vagy sertéscombhoz, mivel ezeket le lehet fagyasztani. Kétségkívül az élelmes magyarok is ezen gondolatmenet alapján döntöttek a fagyasztó beszerzése mellett.

Ekker Róbert, az eMAG háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője pedig úgy látja a kialakult helyzetet:

“Bizarr összefüggés, de a hektikus magyar szabályváltozások ezzel oda vezettek, hogy az emberek fagyasztott csirkemellben tárolják el saját maguknak a nyáron megtermelt megújuló energiát. A termékhiány alapja a hirtelen megnőtt kereslet mellett egyébként az, hogy egy olyan termékkategóriáról beszélünk, amelyből éppen kivonulni terveztek a gyártók.”