Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Egyre kevesebb a burgonya, sok múlik az idei termésen

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Ami van, az is rosszabb minőségű, importra szorulnak a zöldségkereskedők.

A hazai krumpliból már nincs annyi, hogy egész télen elegendő legyen, a minősége pedig nem teszi lehetővé, hogy hosszabb ideig elálljon. Évek óta probléma, hogy decembertől gyakorlatilag nem kapható magyar burgonya.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Juhász Dávid zöldséges a nool.hu-nak elmondta, hogy jelenleg 350 forint a burgonya kilójának hatósági ára, de van úgynevezett sütnivaló fajta is, amely nem ársapkás. Ezért 400 forint körüli összeget kérnek.

Hozzátette, hogy ugyanúgy viszik mindkettőt a vásárlók, de vannak olyanok, akik inkább szemre vásárolnak, és ártól függetlenül a szebb portékát választják. Többnyire külföldi burgonyát árul, magyar csak elvétve akad.

Kiemelte, hogy a termés minősége és mennyisége az időjárástól függ, a tavalyi nagy szárazság is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb és rosszabb minőségű volt a burgonya. Az őszi termés azonban már sokkal jobb volt. Magyarországról több nemes krumpliféle is eltűnt, amely korábban még megtermett az országban.

Hasonló a helyzet a vöröshagymával is, ebből is behozatalra szorul az ország, az ára pedig szintén hasonlóan megugrott. A drágulás ráadásul nem áll meg, egy kiló már 400 forint körül mozog.