Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Lassan hiánycikk a csirke far-hát, nem éri meg árulni

Budapest, 2022. február 1. Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétõl több alapvetõ élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyûrûzõ élelmiszerár-növekedéstõl - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Importkrízis, veszteség, egyre nehézkesebbé válik az árstopos termék készleteinek fenntartása.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt is elmondta az Inforádióban, hogy mi ennek az oka, és mit kellene tenni, hogy a probléma végre megszűnjön.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Úgy véli, hogy a kereskedők a veszteségek minimalizálásának céljából importból igyekeznek beszerezni a csirkehúst, ugyanakkor a far-hát esetében erre nincs lehetőségük, lévén a nyugati országok többsége azt az állateledel-piacra dolgozza fel.

Az egyetlen megoldás az árstop kivezetése lehet

A kereskedelmi láncok szerint hónapok óta problémás az import, ráadásul idehaza a madárinfluenza is tizedeli az állományt, arról nem is beszélve, hogy a takarmányozás is egyre drágább.

Az árstopos far-hátat ennek ellenére is venné a lakosság, abból azonban nincs elég, egyrészt az üzletekben, másrészt a piacon sem. Előbbi oka, hogy a hatósági ár terhét a kiskereskedelem viseli, utóbbi pedig, hogy egyáltalán nem is éri meg értékesíteni.

Neubauer szerint a beszállítói problémák abból adódnak, hogy a tenyésztők az árstopos csirke far-hát és csirkemell miatt a combját és a szárnyát nem tudják eladni, mivel a kereslet lecsökkent irántuk. Megoldásként az árstop kivezetését említette – írja az Infostart.