Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

50 milliós büntetést kapott az eMAG, mert nem teljesítette a GVH-nak tett vállalásait

TÉMÁK:
#Büntetés #GVH
Budapest, 2022. szeptember 24. Az eMAG 2001-ben alapított romániai cég - amely termékek online értékesítésével foglalkozik - Újpalotán, a Drégelyvár utcában fölállított easybox csomagautomatája. A csomagautomaták egy képernyõvel ellátott kezelõfelületbõl és különbözõ méretû rekeszekbõl állnak, amelyek a webáruházaktól megrendelt csomagokat rejtik és amiket kód és fizetés ellenében lehet átvenni. Alkalmasak az áru feladására, vagy visszaküldésére is. Az eMAG a régió vezetõ online kereskedõjeként 3 országban folytatja tevékenységét, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában. MTVA/Bizományosi: Róka László
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Korábbi, jogsértő akciói kompenzálásaival kapcsolatos kötelezettségeit is megsértette az eMAG.

A Gazdasági Versenyhivatal korábban kétszázmillió forintra bírságolta és 4 milliárd forintos jóvátételi vállalásra kötelezte a webáruházat, amiért az tartósan tisztességtelen volt a vásárlókkal szemben.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A vállalások közé tartozik egy 3 milliárd forintos érték, hazai vállalkozásokat támogató programban való részvétel, melynek határideje ugyan csak 2024 őszén jár le, ám a jogellenes árfeltüntetés korrigálására kiszabott időtartam már letelt.

Továbbra is megtévesztették a vásárlókat

A GVH ezért megvizsgálta az előírtak teljesülését, melyből kiderült, hogy bár a jóvátételi program egymilliárd forintnyi közvetlen haszonnal járt a vásárlók részére, a webáruház – a vállalásokat megszegve – egyes termékeket kizárt a kuponok felhasználásából.

Az eMAG ráadásul továbbra is megtévesztette a vásárlókat, mint a versenyhivatal sajtóközleményében kiemelte: „ugyan felhagyott a valótlan „eredeti árak” alkalmazásával marketingeszközként, azonban új ár-összehasonlítási alapot vezetett be a beszállító által ajánlott árak (RRP) feltüntetésével. Ezek a viszonyítási árak versenyhatóság vizsgálata alapján indokolatlanul és irreálisan magasak voltak, ténylegesen nem érvényesültek a piacon.”

A GVH Versenytanácsa ezért 50 millió forintos bírságot szabott ki a webáruház üzemeltetőire, a Dante International S.A. -ra és az Extreme Digital – eMAG Kft.-re. Egyúttal felhívták a figyelmet a kötelezettségvállalások időben történő teljesítésére.