Tudtad? A koronavírus-tesztek fő összetevője egy termálforrásból származik

not image

Kulcsár Péter

2020. április 10. - 08:05

Thomas Brock mikrobiológus látogatása a 60-as években az Egyesült Államok egyik legszebb védett övezetébe alapjaiban változtatta meg az orvosbiológia történelmét. Miközben ő és az egyik diákja éppen a Mushroom Spring forrását tanulmányozták, egy érdekes, aranyszínű bevonatot találtak a közelében, amely hőálló enzimek előállítására képes mikrobák tömegétől hemzsegett. Napjainkban ugyanezeket az enzimeket használják a polimeráz-láncreakció (PCR) […]

Thomas Brock mikrobiológus látogatása a 60-as években az Egyesült Államok egyik legszebb védett övezetébe alapjaiban változtatta meg az orvosbiológia történelmét. Miközben ő és az egyik diákja éppen a Mushroom Spring forrását tanulmányozták, egy érdekes, aranyszínű bevonatot találtak a közelében, amely hőálló enzimek előállítására képes mikrobák tömegétől hemzsegett.

Napjainkban ugyanezeket az enzimeket használják a polimeráz-láncreakció (PCR) esetében, ami abból áll, hogy a mikrobiológusok több millió másolatot készítenek a vizsgált DNS molekulából. Ezzel lényegében megnagyobbítják az apró DNS szálakat, így pedig sokkal részletesebben tudják őket tanulmányozni.

A koronavírus-fertőzések megállapításához nélkülözhetetlen tesztek többsége ugyanezt a módszert használja a kórokozók észleléséhez. Az egész eljárás nem létezhetne, ha Brock és diákja, Hudson Freeze több mint ötven évvel ezelőtt nem fedezték volna fel a különleges mikroorganizmusokat.

A történet szerint Brock életében először pusztán kíváncsiságból utazott el a termálforráshoz. Elragadta őt a csodás látvány és többet szeretett volna megtudni az extrém meleg környezetben vígan éldegélő apró mikrobákról.

A következő éven tett látogatása során egy zselatinszerű masszára bukkant az Octopus Spring közelében. A víz ebben a forrásban 90 Celsius-fok körüli hőmérsékletre is felforrósodhat.

Egy évvel később már társával, Freeze-zel tért vissza és egy sokkal alaposabb kutatásba kezdett. A Mushroom Spring mellett talált Thermus aquaticus cianobaktériumokat vették górcső alá és ezzel megalapozták a DNS vizsgálatok jövőjét.

A Thermus aquaticus egyedi tulajdonságai különböző melegítési és hűtési eljárások kifejlesztésében segítettek a kutatóknak, amelyek közben a mikrobában lévő enzimek szerkezete nem változott.

Ez ahhoz vezetett, hogy az egész kivonási procedúrát gyorsabbá lehetett tenni, így pedig a PCR lett az egyik legegyszerűbb módszer a DNS molekulák vizsgálatában. A legtöbb koronavírus-teszt ugyanezzel a technikával működik, a Yellowstone Nemzeti Park forrása tehát még ha közvetetten is, de hozzájárult a COVID-19 elleni küzdelemhez.