Több tucat német pap száll szembe a Vatikánnal: élőben közvetítik a meleg párok megáldását

Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média
not image

Borbély Fanni

2021.május.9 - 16:18

Több tucat katolikus pap tervezi Németországban, hogy szembeszáll a Vatikánnal és megáldja a homoszexuális párokat, sokan pedig már most élőben közvetítik az áldásokat az interneten.

Márciusban a Vatikán úgy rendelkezett, hogy a katolikus egyház nem áldhatja meg az azonos neműek házasságát. Válaszul több mint 230 németországi – és más, németül beszélő – katolikus teológiaprofesszor írt alá egy nyilatkozatot, amelyben tiltakoznak a döntés ellen – írja a CBS News.

A csoport nyilatkozatában kijelentette, hogy a rendeletet “a felsőbbrendűség paternalista levegője övezi, és diszkriminálja a homoszexuális embereket és életterveiket”.

Éppen ezért most több tucat pap fogadta meg Németországban, hogy szembeszáll a Vatikánnal. “Tekintettel a Hittani Kongregáció elutasítására, hogy megáldja a homoszexuális élettársi kapcsolatokat, felemeljük szavunkat és azt mondjuk: a jövőben is elkísérjük azokat az embereket, akik élettársi kapcsolatot kötnek, és megáldjuk a kapcsolatukat” – áll a csoport közleményében.

A másként gondolkodó papok egy csoportja összeállított egy listát azokról az egyházi szertartásokról is, amelyeket országszerte május 10-én vagy annak környékén tartanak, ahol a papok nyilvánosan megáldják a meleg párokat, az istentiszteleteket pedig élőben közvetítik majd.

A St. Marien-Kirche Nordstraße közölte, hogy egy transzparenst fognak kifüggeszteni a templom főbejárata fölé:

“Szeretitek egymást? Megáldunk benneteket!”

“Ennek így kell lennie: Szeretnénk megünnepelni és megáldani a szeretet ajándékát mindenkivel, “akik szeretik egymást”, minden párkapcsolatot, barátságot, szerelmi kapcsolatot. Mindenkivel, aki Isten szeretetének sokszínűségét tükrözi az életében!” – írja a gyülekezet a május 9-én megrendezésre kerülő rendezvényük leírásában.

A St. Gertrud Bochum Wattenscheid online istentiszteletet tart a Zoom segítségével. Az ifjúsági istentisztelet témája:

“A szeretet az szeretet … a maga sokszínűségében. És mi ünnepelünk”.

“Áldó istentisztelet minden szerelmesnek – nem zárunk ki senkit!” – olvasható a St. Antonius Holsteiner Straße-i esemény leírásában.

Míg a Vatikán szerint a melegeket méltósággal és tisztelettel kell kezelni, és meg lehet áldani őket, addig a melegek szexuális kapcsolata szerintük “eredendően rendellenes”. A katolikus tanítás szerint a házasság, egy férfi és egy nő élethosszig tartó egyesülése Isten tervének része, és arra szolgál, hogy új életet teremtsen.

Az azonos neműek házassága bűn, és Isten “nem áldja és nem is áldhatja meg a bűnt: Megáldja a bűnös embert, hogy felismerje, hogy része az ő szeretettervének, és engedje, hogy megváltoztassa magát általa” – fogalmazott a Vatikán egy márciusi nyilatkozatában.

A másként gondolkodó papok csoportja nyilatkozatában azt mondta, hogy nem utasítják el az áldási szertartásokat. “Tesszük ezt lelkipásztori felelősségünkből, akik életük fontos pillanataiban olyan áldásokat ígérnek az embereknek, amelyeket egyedül Isten ad. Tiszteljük és értékeljük a szeretetüket, és hisszük azt is, hogy Isten áldása rajtuk van”. A csoport azt mondta, hogy “nem fogadják el, hogy egy kirekesztő és elavult szexuális erkölcs az emberek kárára valósuljon meg, és aláássa a lelkipásztori munkánkat”.

Birgit Mock, aki a Német Katolikusok Központi Bizottságának tagja, köszönetet mondott a nyilatkozatot aláíró lelkipásztoroknak. “Ez azt mutatja, hogy milyen mélyen gyökereznek egyházunkban” – mondta Mock, hozzátéve, hogy a csoport “a szexualitást pozitív erőként” értelmezi, és “ezt szeretnék az egyházi tanításba is beépíteni”.