Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

A katolikus egyház nem adhatja áldását az azonos neműek házasságára

Fotó: Flickr/ ThiênLong
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Vatikán szerint a katolikus egyház nem adhatja áldását az azonos neműek házasságára, mivel “Isten nem adhatja áldását a bűnre”, ezzel összetörve a nem heteroszexuális katolikusok reményeit akik úgy vélték, Ferenc pápa személye egy elfogadóbb egyházat teremthet majd.

Válaszul arra a kérdésre, hogy a papok megáldhatják-e az azonos nemű párok házasságát, a Hittani Szent Kongregáció (CDF) egy olyan rendeletet adott ki, miszerint az áldások ilyen esetekben “nem tekinthetők jogosnak”. A rendeletet Ferenc pápa hagyta jóvá, aki tavaly egy dokumentumfilmhez készült interjújában fejezte ki támogatását az azonos nemű házasságok kapcsán.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Míg a rendelet kimondja, a “a keresztény közösségnek és lelkészeinek tisztelettel és érzékenységgel kell fogadniuk a homoszexuális hajlamú személyeket”, házasságaikat nem lehet megáldani. A katolikus tanítás szerint a férfi és a nő közötti házasság Isten tervének része, és gyermekek létrehozására szolgál, s mivel az egyház olvasatában a nem heteroszexuális kapcsolatok nem részei ennek a tervnek, az ilyen kapcsolatokat nem lehet jogosan megáldani.

A The Guardian azt írja, a dokumentum nem tette egyértelművé, hogy kik küldték a kérdést a CDF-nek, ám az utóbbi években több püspök és teológus, különösen Németországban és Ausztriában nyíltan támogatta az azonos neműek házasságának megáldását. Mióta 2013 márciusában pápává választották, Ferenc pápa nyilvános nyilatkozataiban igyekezett befogadóbb hangnemet megütni az LMBT közösség tagjaival szemben.

A Jevgenyij Afineevszkij rendezésében készült Francesco című dokumentumfilm volt az első alkalom, hogy a pápa nyilvánosan támogatta az LMBT közösség törvényes jogainak biztosítását, ám megjegyzései magánjellegűek voltak, tehát nem a katolikus egyházhoz álláspontjához kapcsolódtak.

Míg a CDF válasza nem meglepő, Robert Mickens, a La Croix katolikus napilap egyik szerkesztője úgy fogalmazott, viccesnek tűnik, hogy a hatalmas pénzösszegeket kezelő egyház még több ember kirekesztésére törekszik, mivel az emberek manapság szánt szándékkal tartoznak az egyházhoz, nem pedig valamiféle összetartás vagy a pokolba kerüléstől való félelem miatt.