Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,80 Ft
Euró
393,55 Ft
Font
467,47 Ft
Bitcoin
64,339 $

Ferenc pápa elutasította a melegházasságok megáldását, de nem minden katolikus pap ért egyet vele

Néhány római katolikus pap engedetlenségi kampányba kezdett, kedden elmondták: az egyház parancsa ellenére továbbra is meg fogják áldani az azonos nemű párokat.

...svg content...Ferenc pápa a kurdisztáni Erbíl Franszo Haríri Stadionjában misézik 2021. március 7-én. Ferenc személyében az első római katolikus egyházfő kereste fel Irakot. MTI/AP/Hadi Mizban
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Vatikán hétfőn beszélt arról, hogy a papok nem áldhatják meg az azonos nemű házastársakat és hogy ezek az áldások az ő szempontjukból nem érvényesek. Ez a döntés a meleg katolikusok közösségét, akik azt remélték, Ferenc pápa alatt befogadóbb lesz az egyház, érzékenyen érintette.

Egyes országokban a plébánosok és lelkészek házasság helyett áldásukat adták az azonos neműekre, sokan püspököknél is kérvényezték, hogy ezeket az áldásokat. Az 1,3 milliárd főt számláló római katolikus egyház konzervatívabb tagjai aggodalmukat fejezték ki emiatt. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Egy Ausztriában alapított csoport azonban a Reuters cikke szerint nem ért egyet az egyházfő ítéletével: „Minket, a Plébánosi Kezdeményezés tagjait mélyen megdöbbentett az új római határozat, amely meg kívánja tiltani az azonos nemű párok megáldását. Ez visszalépés azokba az időkbe, amit Ferenc pápával pont magunk mögött akartunk hagyni.”

„Sokakkal szolidaritásban nem fogjuk senkitől sem megtagadni Isten áldását, amennyiben kéri, hisz ezt minden nap, a miséken is megkapják.”

A Helmut Schüller atya által vezetett csoport már jó ideje küzd a Vatikánnal, többek között el szeretnék érni, hogy a papok is házasodhassanak és hogy nők is lehessenek papok. Azt is elmondták, hogy tudatosan meg fogják szegni az egyház szabályait azzal, hogy protestánsoknak és újraházasodó katolikusoknak is vezényelnek áldást.

A 2006-ban kilenc atya által alapított kezdeményezésnek mára 350 tagja van az egyház tagjai közül, emellett további háromezren támogatják őket kívülről. 2012-ben az egyház lecsapott Schüllerre, megfosztotta őt főpapi címétől és többé nem tartották Őszentsége Káplánjának.

Schüller, aki korábban a bécsi érsek helyettese volt, egykor a Caritas nevű katolikus jótékonysági szervezet vezetőjeként kapta meg ezt a címet.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.