Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Több szálloda is ideiglenesen bezár Románia egyik leglátogatottabb fürdőhelyén

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy háromszéki idegenforgalmi vállalkozó arra számít, hogy a panziósok egy része is be fogja dobni a törölközőt, és inkább eladja a vállalkozását egy ilyen helyzetben.

A hírek szerint több szálloda is az ideiglenes bezárás mellett döntött Románia egyik leglátogatottabb fürdőhelyén, a Félix-fürdőben. Az Internațional és a Nufărul szállodák november 1-től, a Poienița és a Mureșul november 21-től, a Lotus pedig december 5-től nem fogad vendégeket.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A létesítményeket üzemeltető SCT Felix Rt. úgy tervezi, hogy december 21-én nyitja újra őket, s ennek kapcsán Florian Serac, a vállalat igazgatója azt nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak, hogy nem volt más választásuk.

„Kénytelenek vagyunk meghozni ezt az intézkedést, máskülönben az energiával kapcsolatos kiadások elvinnék a teljes nyereséget. Senki nem gondol arra, hogy nem zárhatom el a fűtést azokban a terekben, ahol áthaladnak a vendégek fürdésből jövet, vagy, hogy nem kapcsolhatom le a világítást a fél szállodában azért, hogy kevesebbet fizessek” – mondta.

Bár az áraikat 15-20 százalékkal megemelték, még ez sem elég, ha az áram ára 0,35 lej/kWh-ról 4,7 lej/kWh-ra emelkedik, ahogy az hírek szerint várható. Erről a President Hotel tulajdonosa, Dumitru Fechete azt mondta, korábban 120-150 ezer lejes (10-12,5 millió forint) villanyszámlákat fizettek, most azonban már havi 400 ezer lejt (33,6 millió forint).

A vendégek sokallják az áremelést

Az Erdélyi Szigethegységben szintén bezárnak egyes szálláshelyek, egy aranyosláposi panzió tulajdonosa pedig kifejtette, hogy a hétvégén egy raklapnyi pelletet tüzelnek el, amely 2 két éve 1800 lej volt, most pedig 3000, miközben azt sem lehet tudni, hol a drágulás vége – írta a Maszol.

Állítása szerint egy korrekt ár, amely fedezi a személyzeti kiadásokat, a fűtés és az élelmiszerek költségeit, 500 lej volna egy éjszakára, ám a vendégek ezt soknak tartják, mivel tavaly 300 lejbe került egy szoba ára félpanziós ellátással, így marad a bezárás.

Egy háromszéki idegenforgalmi vállalkozó, Daragus Attila sem optimistább ilyen szempontból, aki úgy véli, nem lesz könnyű átvészelni az idei telet, emellett arra számít, hogy a panziósok egy része be fogja dobni a törölközőt, és inkább eladja a vállalkozását egy ilyen helyzetben.

„Végeztem egy számítást: ahhoz, hogy nullára jöjjek ki, az 50 szobám közül 10 állandóan tele kellene legyen. A bezárás nem megoldás, mert adót akkor is fizetned kell, csak üríti a zsebedet. Ha a személyzetet nem fizetem, akkor elmegy, s lehet, hogy a szilvesztert nem lesz kivel megcsinálnom” – tette hozzá.