Timosenko: Putyinnal nem lehet békét kötni, az csak újabb háborúhoz vezet pár év múlva

Julija Timosenko volt ukrán kormányfõ, a Haza (Batykivscsina) párt vezetõje leadja szavazatát az elõrehozott ukrán parlamenti választáson Kijevben 2019. július 21-én. Volodimir Zelenszkij május 20-án beiktatott államfõ közvetlenül megválasztása után bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. június 11. - 12:24

Julija Timosenko, Ukrajna egykori miniszterelnöke egyértelművé tette, hogy mennyire lehet megbízni egy Putyinnal kötött megállapodásban.

Timosenko a The Guardiannek adott interjújában fejtette ki, hogy február 24-én éppen Kijevben tartózkodott, amikor Oroszország megindította az invázióját. Mint mondta, akkor egy csapásra minden politikai rivalizálás háttérbe szorult és minden ellenzéki vezetővel Zelenszkij irodájában mentek:

„Megöleltük egymást és kezet fogunk. Mindenki sokkos, sápadt és félelemmel teli állapotban volt. Mindenki tudta, hogy ameddig tart, addig bírnunk kell. Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk az elnököt és a hadsereget a győzelemért. Zelenszkij döntése, hogy marad a fővárosban és túllép a félelmén, nagyon fontos volt”

Timosenko közölte, bármikor készen állna orosz katonákra lőni, éppen ezért vásárolt legális fegyvereket. Mint fogalmazott, a Kreml őt is feltette a halállistára a különböző forrásai szerint, ezért felkészültnek kell lennie.

Timosenko ebben nem is feltétlen téved, az orosz kormány régóta ellenségként tekintett rá, főként azért, mert támogatta Ukrajna uniós és NATO-tagságát. Ráadásul a 2010-es elnökválasztás során elindult Viktor Janukovics ellen, aki egyértelműen Putyin jelöltje volt.

A korábbi miniszterelnök ki is emelte, hogy a Janukovics elleni veresége egyértelműen a leköszönő elnök, Viktor Juscsenko hibája, akivel kapcsolatban szintén felmerültek már a vádak, hogy a Kreml érdekében járt el többször.

Az elnökválasztást követően komolyan megrengetett Ukrajna demokratikussága, ugyanis egy sokak által koncepciós pernek tekintett ügyben Janukovics bebörtönöztette Timosenkót, még a 2009-es gázbotránnyal összefüggésben.

„Putyin és Janukovics bebörtönzött. Janukovics sosem volt egy független játékos, mindig is Putyin bábja volt” – fogalmazott a volt kormányfő, aki 2014-ben szabadult a börtönből azt követően, hogy Janukovics elmenekült az országból a majdani tüntetések miatt.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A majdani tüntetések volt a fordulópont, ugyanis hetekkel ezt követően Putyin inváziót indított a Krím-félsziget ellen, valamint Donyeck és Luhanszk megyékben is káoszt okozott. A „szakadároknak” nevezett Kreml-bábok ugyanis egytől egyik orosz fegyverekkel, orosz támogatással hajtották végre terrorcselekményeiket Kelet-Ukrajna területén.

A háború jelenlegi helyzete kapcsán Timosenko elmondta, hogy most nem szabad kritizálni Németországot és Franciaországot, amiért megpróbálják diplomáciai útra terelni a konfliktust és különböző kompromisszumokat javasolnak a háború vége érdekében.

Timosenko ugyanakkor hangsúlyozta, nemzetközi partnereinek azt kell megértenie, hogy az egyetlen módja a háború végének az, hogy az orosz haderőket el kell pusztítani a csattéren, nem szabad az ördöggel alkut kötni:

„Nincs ilyen, hogy Putyinnal kötött békemegállapodás, mert az egyáltalán nem vezet békéhez. Az egy új háborúhoz vezet több évvel később”

Timosenko végezetül kijelentette, hogy létfontosságú tétje van a jelenlegi háborúnak az ország szempontjából, ugyanis a Kreml egyértelmű célja, hogy „személytelenítse” Ukrajnát. Mint mondta, a jelenlegi helyzet „soha vissza nem térő lehetőség a civilizált világ számára”, hogy megállítsa Oroszországot és a háború, korrupció, zsarolás, álhírek és a zsarnokság terjeszkedését.