Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

A Tesla próbálja mérsékelni a Kínától való függését, új üzletet kötött

Két Tesla Model Y (b, j) és egy Model 3 egy washingtoni kereskedésben 2021. február 8-án. A Tesla bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollárt fordított bitcoin vásárlásra, ami új rekordra emelte a kriptodeviza árfolyamát. Az elektromos meghajtású autók gyártására szakosodott cég bejelentette azt is, hogy mostantól bitcoinnal is lehet fizetni a termékeiért. MTI/EPA/Michael Reynolds
not image

Borbély Fanni

2022. január 16. - 18:39

A Tesla új lehetőségek után kutatva végül Mozambikkal kötött üzletet, ezzel is megpróbálják mérsékelni a Kínától való függést az akkumulátorok alkatrészeinek beszerzése kapcsán.

A Tesla akkumulátorainak működéséhez elengedhetetlen a grafit, melyet eddig többnyire csak Kínától tudtak beszerezni, ám a vállalat most új partnereket keresett a beszerzéshez, és meg is állapodott Mozambikkal. A megállapodást a múlt hónapban írták alá az ausztrál Syrah Resources vállalattal, mely a világ egyik legnagyobb grafitbányáját üzemelteti a dél-afrikai országban.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Habár az üzlet értékét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ez az egyedülálló partnerség kifejezetten gyümölcsöző lehet a jövőben mind az autógyártó, mind pedig az ország számára. Az alapanyagot a vállalat louisianai Vidaliában található feldolgozóüzeméből vásárolja majd meg, mely a Mozambikban található Balama bányából származik.

Az ABC News által szemlézett megállapodás értelmében a Tesla 2025-től kezdődően évi 800 tonna grafitot, azaz a kitermelt mennyiség 80 százalékát fogja felvásárolni, ám fontos megjegyezni, hogy egy kikötés is bekerült a szerződésbe, nevezetesen az, hogy a Syrah-nak kötelessége ellenőrizni, hogy az anyag megfelel-e a Tesla szabványainak.

A Teslának az volt a célja ezzel az üzlettel, hogy csökkentse a Kínától való függést, mivel Kína gyakorlatilag teljes egészében uralja a globális grafitpiacot, mindenki mást kiszorítva ezzel. Szakértők szerint ez a lépés azért is előnyös a Tesla részéről, mert ez jelentősen csökkenteni fogja az USA-ban felmerült aggályokat a kínai bányákban történő emberi jogi visszaélésekről, a kényszermunkáról, valamint a környezetvédelmi problémákról.