Dollár
433,24 Ft
Euró
418,12 Ft
Font
466,89 Ft
Bitcoin
19,393 $

Vajon mennyire biztonságos az arcfelismerés és az ujjlenyomat-olvasás?

Fotó: Pixabay

Szabó Kata

2021. december 24. - 16:53

Erre a sokakat foglalkoztató kérdésre kerestük a választ, most pedig meg is mutatjuk, hogyan vélekednek a technológiáról a szakértők.

Mindannyian rendelkezünk olyan személyes adatokkal, amelyeket privátként szeretnénk megőrizni, és ez határozottan igaz akkor is, ha a telefonunkon tárolt dolgokról van szó. Fényképek, bejelentkezési adatok, névjegyek, hitelkártya adatok – ezek azonnal ellophatóvá válnak, ha a készülék rossz kezekbe kerül. Többek között ezért is váltak olyan népszerűvé az okostelefon felhasználók körében az olyan adatvédelmi lehetőségek, mint az arcfelismerés és az ujjlenyomat-azonosító.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

Lássuk, hogyan is működnek ezek a funkciók egészen pontosan: az arcfelismerő technológia olyan érzékelőt használ, amely lehetővé teszi, hogy jelszó megadása nélkül léphessünk be iPhone vagy iPad készülékünkbe. Az eszköz először beolvassa az ember arcát, majd minden alkalommal ellenőrzi az egyezést, amikor fel szeretné oldani a telefon zárolását vagy vásárolni szeretne rajta. Az ujjlenyomat-azonosítás is hasonló koncepció alapján működik, viszont ebben az esetben az arc helyett az ujjlenyomatot szkenneli és azonosítja be.

“Bár nem teljesen áthatolhatatlanok a hackerek általi feltöréshez, a rosszfiúknak drága berendezésekhez, esetleg kifinomult algoritmikus képességekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy képesek legyenek feltörni” – mondta a Yahoo Life-nak Chuck Brooks technológiai és kiberbiztonsági szakértő, a Brooks Consulting International elnöke.

A Black Hat USA 2019 konferencia kutatói bemutatták, hogyan tudták megkerülni az áldozat arcazonosítóját és bejelentkezni a telefonjukba úgy, hogy egy szemüveget tettek az arcára, és ragasztószalagot ragasztottak a lencsékre. Bár ezt nehéz lenne kivitelezni a valóságban, Kelly rámutat, hogy ez aggodalomra adhat okot.

Továbbá, az arcfelismerő szoftver akkor is feloldhatja a zárolást, ha az emberek elég hasonló biometrikus adatokkal rendelkeznek. “A cégemnél a HR igazgató unokahúga fel tudja venni az anyja telefonját, és fel tudja oldani az arcazonosítót.” – mondta Tom Kelly, az IDX fogyasztóvédelmi platform elnöke és vezérigazgatója.

Az Apple szerint körülbelül egy az 50 000-hez az esélye annak, hogy valaki túljusson a Touch ID-n, ezáltal úgy tűnik ez a funkció magasabb szintű védelmet tud nyújtani, mint a Face ID.

Ezenkívül van még néhány lépés, amit adatai védelme érdekében megtehet. Brooks azt javasolja, hogy adjon hozzá egy “erős jelszót” a biometrikus adatokhoz, “hogy ez valóban biztonságos többtényezős hitelesítés legyen”. Valamint, ha nem szeretné minden alkalommal megadni a jelszavát az ujjlenyomat- vagy arcszkennelés mellett, módosíthatja a beállításokat úgy, hogy csak bizonyos esetekben legyen szükség rá – mondta Joseph Steinberg, kiberbiztonsági szakértő és tanácsadó.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.