Abbahagyja a Facebook az arcfelismerő alkalmazások használatát

TÉMÁK:
#Facebook
Unsplash
Smart
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Facebook kedden bejelentette, azon túl, hogy felfüggesztik az arcfelismerő rendszerek alkalmazását, több mint egymilliárd ember adatait fogják törölni.

Az eljárást főként arra használták, hogy a fotókon ne lehessen jelölni azokat, akik szerepelnek rajta. A végső döntést hosszas mérlegelés után hozták meg, azt követően, hogy megnézték, milyen pozitív és negatív utóhatásai lehetnek a technológiának – írta a Washington Post.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

„Komoly aggodalomra ad okot az arcfelismerő technológia társadalomban elfoglalt helye, miközben a szabályozó hatóságok még mindig dolgoznak egy egyértelmű szabályrendszeren a használatára vonatkozóan. A folyamatos bizonytalanság közepette úgy gondoljuk, hogy helyénvalóbb az arcfelismerés használatát az esetek szűkebb körére korlátozni” – olvasható a cég közleményében.

A Facebook döntésével jelentős változás történhet a platformon, melynek optimalizálásáért rengeteget tehetnek. A közösségi óriás eddig pont a merészségről és az adatvédelmi jogok felrúgásáról volt híres, az elmúlt hónapokban azonban láthatóan a biztonság és az óvatosság felé vették az irányt.

Mark Zuckerbergék algoritmusa egyébként tökéletesen felismerte az embereket, és folyamatosan gyűjtötték az adatokat és információkat arról, pontosan milyen ütemben öregszik egyes személyek arca, ezt az értékes tudást pedig felhasználhatták volna további AI által vezérelt rendszerekben, ám végül nem volt hozzá elég bátorságuk.