Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

50 éve nem volt erre példa: Tajvan alelnöke Japánba utazott, hogy lerója tiszteletét Abe Sinzó előtt

Fotó: EPA/CHIEN CHIH-HUNG/TAIWAN PRESIDENT
not image

Borbély Fanni

2022. július 15. - 09:58

50 éve nem volt példa arra, hogy egy olyan magas rangú tajvani tisztviselő látogasson el Japánba, mint William Lai tajvani alelnök.

A CNA értesülései szerint William Lai tajvani alelnök hétfőn rendhagyó módon Tokióba utazott, hogy részvétét fejezze ki a volt japán elnök meggyilkolása miatt, s lerója tiszteletét Abe Sinzó előtt. A tajvani CNA pedig emlékeztetett, Lai az első magas rangú tisztviselő, aki Japánba látogatott azóta, hogy Tokió 1972-ben hivatalosan megszakította a kapcsolatot Tajpejjel.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Lai személyesen látogatott el Japánba, a néhai miniszterelnök tokiói rezidenciájára, hogy lerója tiszteletét Abe előtt, a tervek szerint pedig kedden részt fog venni a temetésen is. Ahogy az a legtöbb nemzetre jellemző, Japánnak sincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, ám az elmúlt években több magas rangú japán tisztviselő is biztosította támogatásáról Tajvant.

Kína természetesen azon az állásponton van, hogy Tajvannak nincs joga államközi kapcsolatokat fenntartani, az elmúlt hetekben pedig jelentősen fokozták katonai jelenlétüket a sziget környékén, sőt, a múlt hét folyamán több harci repülőgéppel szándékosan megsértették a tajvani légteret.

A japán média beszámolói szerint Lai hétfőn ellátogatott Abe rezidenciájára a nagykövettel, majd a tajvani elnöki hivatal kiadott egy közleményt, mely szerint nem kívánják kommentálni a látogatást, kiemelve, hogy Lai “hosszú évek óta szoros barátságot ápolt” a volt japán miniszterelnökkel és családjával.

Abe Sinzó rendkívül meghatározó alakja volt az ázsiai politikának, s ő volt az, aki hozzájárult ahhoz, hogy a két ország kapcsolatai egyre szorosabbá váltak: halálhírét követően Caj Jing-ven szinte azonnal részvétét fejezte ki az elhunyt volt miniszterelnök családjának, s ígéretet tett arra, hogy folytatni fogja Abe örökségét a tajvani-japán kapcsolatok szorosabbá tételére és a két fél közötti kapcsolatok elmélyítésére. Ezt követően elrendelte, hogy a tajvani zászlókat hétfőig félárbócra eresztve lengessék Abe tiszteletére.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.