Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Tajvan: kilenc kínai harci repülőgép lépett be Tajvan légvédelmi övezetébe

Caj Jing-ven tajvani elnök katonák harckészültségi bemutatóját nézi meg a tajtungi támaszponton tett látogatásakor, 2022. január 21-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Borbély Fanni

2022. július 8. - 17:36

Ez pedig egy nagyon, de nagyon komoly probléma.

Tajvan védelmi minisztériuma pénteken délután egy hivatalos közleményben jelentette be, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg legalább kilenc repülőgépe lépett be Tajvan légvédelmi övezetébe.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

A minisztérium közlése szerint a kínai harci repülőgépek a szigettől délnyugatra fekvő vizek körül repültek: két Y-8-as megfigyelő repülőgép, négy J-16-os sugárhajtású repülőgép, két J-10-es vadászgép és egy J-11-es repülőgép.

A tajvani hadsereg erre válaszul rádiós figyelmeztetést adott ki és bevetette a légvédelmi rakétarendszereket. Az utóbbi időkben egyre gyakoribbá vált, hogy kínai harci repülőgépekkel sértik meg a tajvani légteret, s Kína azóta ki is jelentette, hogy szándékosan hatol be Tajvan légvédelmi övezetébe, és éles hadgyakorlatokat tartanak.

A mostani, minden korábbinál agresszívebb kínai fellépés pedig nagy valószínűséggel arra adott válasz, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök biztosította Tajvant támogatásáról, amennyiben Kína lerohanná, eközben pedig épp az országban tartózkodik Rick Scott floridai amerikai szenátor, aki Tajvan elnökével folytatott tárgyalást.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Shi Yí, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti területi Parancsnokságának szóvivője pénteken közölte, hogy a kínai fegyveres erők valódi katonai járőrözést és hadgyakorlatokat tartottak Tajvan közelében.

“A minap a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti területi Parancsnoksága a valós hadviseléshez hasonló járőrözést és hadgyakorlatokat hajtott végre több fegyveres szolgálat csapatainak részvételével, a tengeren és a levegőben egyaránt Tajvan szigetének közelében”

– közölte a parancsnokság a WeChat kínai közösségi médiaplatformon közzétett közleményében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.