Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Így reagáltak a világ vezetői Abe Sinzó, Japán volt miniszterelnökének halálhírére

Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnökrõl szóló televíziós híradást néznek járókelõk Tokióban, miután Abe ellen merényletet követtek el egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában 2022. július 8-án. Abe a lövéstõl eszméletét vesztette, az elkövetõt elfogták. MTI/AP/Kyodo News
not image

Borbély Fanni

2022. július 8. - 19:25

A világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a reakciók a volt japán miniszterelnök halálhírére, a legtöbb vezető pedig megdöbbenésének adott hangot, míg sokan felidézték a volt miniszterelnökkel közös találkozóikat.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, pénteken reggel, Abe Sinzó volt japán miniszterelnök kampánybeszédet mondott a közép-japáni Nara város Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásánál.

A rendezvényen egy 41 éves munkanélküli férfi többször rálőtt a 67 éves politikusra, aki eszméletét vesztette, majd kórházba szállítása alatt belehalt sérüléseibe. A 41 éves gyanúsítottat a hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, valamint lefoglaltak egy házi készítésű fegyvert is, mellyel leadta a halálos lövést.

Emmanuel Macron francia elnök szerint “Japán egy nagyszerű miniszterelnököt veszített el”. A francia elnök egy tweetben emlékezett meg a volt japán miniszterelnökről:

“A francia nép nevében részvétemet fejezem ki a japán hatóságoknak és népnek Abe Sinzó meggyilkolása után. Japán egy nagyszerű miniszterelnököt veszített el, aki az országának szentelte az életét, és azon dolgozott, hogy egyensúlyt teremtsen a világban.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter “sokkolónak” nevezte Abe meggyilkolását, s “nagyszerű látásmóddal rendelkező vezetőként” és “rendkívüli partnerként” jellemezte Abét, aki “új magasságokba” emelte az amerikai-japán kapcsolatokat.

“Ez önmagában is mélységesen felkavaró, ugyanakkor nagyon sok ember számára egy nagyon komoly személyes veszteség is”

– fogalmazott Blinken.

A jelenleg is hivatalban lévő vezetők mellett több korábbi vezető is részvétét fejezte ki, akik Abe hivatalban töltött ideje alatt együtt dolgoztak vele.

David Cameron volt brit miniszterelnök úgy fogalmazott, Abe “személyes jó barátom volt, erős partnere volt az Egyesült Királyságnak, és egy alapvetően kedves és tisztességes ember volt”. Halálát “lesújtónak és igazán megrázónak” nevezte.

Benjámin Netanjahu volt izraeli államfő azt mondta, hogy “mindig emlékezni fog Abe Sinzóra és soha nem feledi mély barátságukat”; Nicolas Sarkozy volt francia miniszterelnök pedig “nagyszerű vezetőnek nevezte, aki nyomot hagyott Japánban”.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök “hihetetlenül megrázónak” nevezte Abe halálát, hozzátéve, hogy “mélyen elszomorodott”: Trudeau a Twitteren a következőket írta:

“A világ egy nagyszerű, előrelátó embert veszített el, Kanada pedig egy közeli barátot. Gondolataim a feleségével, Akie-vel és Japán népével vannak, miközben gyászolják ezt a veszteséget. Hiányozni fogsz, barátom.”

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken egy tweetben “briliáns vezetőnek” nevezte Abét. A Twitteren úgy fogalmazott:

“Rendkívüli felháborodással és gyásszal fogadom a hírt @AbeShinzo haláláról, aki egy briliáns vezető volt és Brazília nagy barátja. Szolidaritásomat fejezem ki Abe családjának, valamint japán testvéreinknek, és azt kívánom, hogy Isten vigyázzon a lelkükre a fájdalom eme pillanatában.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “legmélyebb részvétét” fejezte ki Abe családjának és a japán népnek. Tweetjében így búcsúzott a volt japán miniszterelnöktől:

“Borzalmas híreket kaptunk Abe Sinzó volt japán miniszterelnök brutális meggyilkolásáról. Legmélyebb részvétemet fejezem ki családjának és Japán népének ezekben a nehéz időkben. Erre a szörnyű erőszakos cselekedetre nincs mentség.”

Caj Jing-ven tajvani elnök “rendkívül fájdalmasnak” nevezte Abe halálát, és “Tajvan leghűségesebb barátjaként” emlegette a néhai vezetőt. Caj Jing-ven azt mondta, Abe “régi barát” volt, akit “több mint egy évtizede” ismert.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szintén a Twitteren fejezte ki részvétét Abe meggyilkolása miatt.

“Mélyen elszomorít Abe Sinzó, Japán volt miniszterelnökének szörnyű halála. Évekig volt szerencsém személyesen is ismerni őt, és mindig emlékezni fogok kollegialitására és a multilateralizmus iránti elkötelezettségére. Részvétem a családjának, valamint Japán népének és kormányának.”

Barack Obama volt amerikai elnök pedig úgy fogalmazott, “megdöbbent és elszomorítja” Abe meggyilkolása. Nyilatkozatában felidézte a volt japán vezetővel második hivatali ideje alatt kialakult szoros kapcsolatot és a két nemzet közötti “rendkívüli szövetséget”.

2016-ban Obama Hirosimába utazott Abéval – nem mellékesen, ezzel ő lett az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki ezt megtette –, s még ugyanabban az évben Abe viszonozta a gesztust, ezzel pedig ő lett az első japán miniszterelnök, aki ellátogatott Pearl Harborba.