Szlávik szerint nincs igazán értelme a 12 év alatti egészséges gyerekeket COVID ellen oltani

Fotó: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 3-án. MTI/Balogh Zoltán
not image

Hujber Dávid

2021.május.4 - 15:20

A 16 és 18, valamint a 12 és 15 év közöttiek azonban még abba csoportba tartoznak, akiket érdemes lehet beoltani.

Hamarosan megkezdődnek a 16 és 18 év közöttiek oltása Magyarországon, ami egy újabb mérföldkő lesz az ország számára. Az érettségit követő héten indul be a folyamat, tehát már csak pár napot kell várni erre.

Szlávik János ennek kapcsán tért ki a fiatalok oltására, amiről a TV2 vendégeként beszélt a Mokka kedd reggeli adásában. Az elismert szakértő annak már nem látná értelmét, hogy a 12 év alatti egészséges gyerekek is kapjanak oltást.

„Én mindig azt mondom, hogy a gyermekek nem hajtórugói ennek a járványnak. Más a 16-18 éves korosztály, hiszen ők bandáznak, buliznak, fertőzhetnek. A kisebb gyerekek tünetmentesen hordozhatják a vírust.”

„12 éves kor alatt szerintem egészséges gyermek oltásának nem sok értelme van. 12 és 15 éves korosztályon el lehet gondolkodni, de az a helyzet, például Angliából kiindulva, ahol egyértelműen a felnőtt lakosság a cél.”

„Tehát az a cél, hogy valamennyi angol felnőtt be legyen oltva, és meg fog állni a járvány. Ez mutatja, hogy nem feltétlen a gyerekek a célpontok, nekünk felnőtteknek kell felelősségteljesen viselkedni, gondolkodni és beoltatni magunkat.”

Szlávik szerint ezen a héten kiderülhet, hogy állunk a harmadik hullámmal

„Ez a járvány gyerekek között nagyon nehezen terjed, bár tudom, hogy egyre több gyerek fertőződik meg Magyarországon is. Sőt, vannak súlyos esetek, de ezek azért ritkák.”