Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Szlávik János figyelmeztet: „Nemsokára jön az influenzajárvány”

Fotó: Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. október 18-án. MTI/Komka Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szlávik István szerint hamarosan itt az influenzajárvány, ami fontos tényezője lehet a következő időszaknak, emiatt is érdemes figyelni rá.

A Mokka reggeli interjújában az antigéntesztekről is szó esett, melynek kapcsán Szlávikot megkérdezték arról, hogy kinek érdemes ezeket a teszteket használnia, és mennyi idő alatt juthatunk hozzá a fontos információhoz.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

„Nemsokára jön az influenzajárvány. Nagyon sok a felsőlégúti megbetegedések száma, a hőmérséklet hol magasabb, hol alacsonyabb, ez abszolút kedvez az ilyen típusú fertőzéseknek.” – kezdte a válaszát Szlávik.

„A háziorvosoknak nagyon hasznos, hogy van gyorstesztjük, hiszen csak így tudják elkülöníteni, hogy milyen betegségről van szó.” – folytatta a szakember, aki rávilágított arra, hogy ezek a tesztek nagyon gyorsan kimutatják az eredményt.

„Ha egy háziorvos szeretné megtudni jó esetben – tudjuk, hogy a gyorstesztek sem 100%-osak – a fertőzésnek az okát, akkor nagyon helyes, hogy egy 15 percen belül elvégezhető teszttel tesztelni tudja a pácienseket.”

„Ez egy hasonló módszer, mint a PCR-teszt, orrból, esetleg garatból végzett mintával egy reagens segítségével körülbelül 15 perc alatt egy vagy két csík kimutatásával meg lehet 80%-ban, vagy még több százalékban határozni azt, hogy az illető panaszait – láz, köhögés, torokfájás – a koronavírus, vagy más vírus okozza.”

Szlávik János szerint jóval kedvezőbb helyzetben vannak a beoltottak

„Ugye a háziorvosokhoz nemsokára megérkeznek az influenza elleni védőoltások, ezzel nagy valószínűséggel ki lehet védeni majd a rizikócsoportban az influenza okozta szövődményeket. Lesz koronavírus-tesztjük, be lehet oltani koronavírus ellen az embereket, tehát óriási lehetőségek vannak a kezünkben ahhoz, hogy megakadályozzuk azt, hogy a következő hónapokban megfertőződjünk.”