Szlávik tanácsa azoknak, akik azt sejtik magukról, hogy fertőzöttek lehetnek

Fotó: Bicsákné Závodczky Andrea szakápoló a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendővel a kezében a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. október 7-én. MTI/Krizsán
not image

Hujber Dávid

2021. október 14. - 21:37

Az influenza miatt sokkal nehezebb megállapítani, hogy az adott személy koronavírus-beteg, vagy szimplán csak influenzás, náthás lett.

Szlávik János a TV2 vendége volt kedd reggel a Mokkában, és arról is tett említést, hogy miért fontos a tesztelés ebben az időszakban. Az influenzás tünetek hasonlóak az adott esetben súlyos fertőzést okozó betegséghez, amit a COVID okoz.

„Az influenza általában a téli szünet után szokott elindulni, január-február. Tehát valószínűleg ez most még nem influenza, viszont rengeteg a légúti fertőzés: vírusfertőzés, baktérium, sokan tüsszögnek, náthásak, stb.”

„Kétféle lehetősége van: vagy azt csináljuk, hogy otthon maradunk, és szépen megvárjuk azt az 5-10 napot, amíg meggyógyulunk, vagy tesztelünk.” – folytatta a válaszában Szlávik.

„A tesztelés egyébként nem rossz dolog, én is azt mondom, ha valaki náthás, tüsszög, stb, inkább teszteljen, mert ha a környezetében van esetleg fogékony személy, pláne idős, ne mondjam, oltatlan ember, akkor nagyon nagy veszélyt jelent másokra.”

„Vagy úgy dönt, hogy otthon marad, egyedül marad, izolálja magát és meggyógyul, hiszen a koronavírus-fertőzés meggyógyul 5-10 nap alatt, vagy pedig tesztel.” – tette hozzá a szakember.

Szlávik szerint elképzelhető, hogy lesznek új szigorítások a negyedik hullám miatt

„A tesztelés lenne a fontos, aki teheti, nézesse meg magát, csak így lehet megakadályozni azt, hogy utána továbbfertőzzön. Pláne ne menjen be a munkahelyére, vagy az iskolába.”

„Az iskolákban látom, hogy a gyerekeket enyhébb tünetek alapján is azonnal otthon tartják, de hát ezt kell csinálni azért, hogy a járvány ne terjedjen tovább.” – fejezte be a válaszát Szlávik.