Káoszba fulladt az új szerb járványügyi korlátozás

A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ nõ megy egy pristinai utcán 2021. március 18-án. Koszovó eddig még nem kapott koronavírus elleni oltóanyagot. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
not image

Borbély Fanni

2021. október 24. - 21:40

Szerbiában kötelezővé tették az oltási igazolást a vendéglátóhelyeken, de csak este 10 után.

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órától országszerte életbe lépett a beltéri vendéglátóhelyeken kötelező oltási igazolás. Ha valaki étteremben, kávézóban, klubban vagy más vendéglátóipari létesítményben szeretne tartózkodni, szüksége van egy dokumentumra, amely igazolja, hogy a személy oltott, átesett a fertőzésen.

A Blic újságírói felkeresték a vendéglátóhelyeket, hogy ellenőrizzék, betartják-e az új intézkedéseket. Belgrádban általános a zűrzavar, tele vannak a kávézók üvegezett teraszai, és míg van, aki rohan az oltásért és a vele járó igazolásért, addig mások azt állítják, hogy ilyenkor nincs is rá szükség.

Vannak, akik annak ellenére próbálnak belépni a kávézókba, hogy nincs oltási igazolásuk, és vannak, akik értetlenül állnak a korlátozás előtt és ennek ellenére sem hajlandók beoltatni magukat. Nisben viszont a pincérek rendszeresen ellenőrzik, hogy a vendégeknek van-e igazolásuk, és ha nincs, este 22 óra után el kell hagyniuk a kávézót.

Ugyanis a kávézókban bejelentették, hogy este 10 után lesz ellenőrzés, és a rendőrség szerint minden csapat a pályán van, hogy ellenőrizzék a szabálytalankodókat. Újvidéken is a legtöbb esetben “covid-őröket” vezényelnek ki a vendéglátók az ajtók elé, akik este 22 óra után ellenőrzik, hogy vendégeiknek van-e igazolása.

Az éjszakai forgalommal nem rendelkező vendéglátóhelyek egy része, így a kis kávézók, éttermek és pizzériák a munkaidő 22 órára történő lerövidítése mellett döntöttek. Másrészt a népszerű kávézók és klubok, ahol csak este 22 óra körül melegszik fel a hangulat, biztonsági őröket fogadtak, és néhányan egy lépéssel tovább mentek, és gyorstesztet is biztosítanak üzleteik bejárata előtt.