Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Szaúd-Arábia 10 milliárd fát ültet a sivatagba

Fotó: Unsplash/Jin Ring
not image

Borbély Fanni

2021. május 22. - 22:30

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg faültetési programja növeli a környezettudatosságot, segíti a társadalmat a természethez való visszatérésben, és munkalehetőséget teremt a vidéki közösségek számára.

Szaúd-Arábia földterületének erdővel borított aránya 1990 óta változatlanul 0,5 százalék körül van. Mohammed bin Szalmán trónörökös, aki az olajgazdaságának és társadalmának átalakítását tűzte ki célul, március végén bejelentette, hogy az elkövetkező évtizedekben 10 milliárd fát kíván ültetni, hogy a meglévő fák által borított területet tizenkétszeresére növelje.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

“A királyság eltökélt szándéka, hogy tartós globális hatást érjen el”

– jelentette ki.

A természeti környezetet módosító nagyszabású projekteket azonban körültekintően kell végrehajtani, mivel az emberi tevékenység az egész törékeny szaúd-arábiai sivatagi ökoszisztémára is kihathat: például a helyi csapadék és a talaj megváltozása hatással lehet az őshonos növény- és állatfajokra.

A Kubuqi-sivatag egyharmadának zöldítése Kínában, amelyet Szaúd-Arábia tanulmányozott, modellként szolgál a közelmúltban degradálódott területek helyreállításához. Mohamed herceg terve a jelek szerint a degradált területek helyreállítását célozza, de a korábban fákkal nem borított területeket is be kívánja ültetni.

“Nem veszem be ezt; Szaúd-Arábia éghajlata nem fog megváltozni a fák ültetésével” – mondta Nadim Farajalla, a Bejrúti Amerikai Egyetem Issam Fares Intézetének éghajlatváltozás és környezetvédelem programjának programigazgatója. Az Al-Monitornak elmondta, hogy a fákat valószínűleg a városi és félvárosi területeken ültetnék, hogy lehűtsék a hőmérsékletet.

Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben Szaúd-Arábiában a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban fog emelkedni. A kutatás azt is megállapította, hogy az Arab-félsziget a 21. század végére valószínűleg lakhatatlanná válik egy nagy hatású kibocsátási forgatókönyv szerint. Az ország tényleges uralkodójának bejelentése kevés részletet közölt a hatalmas ültetési projektről, és a szaúdi Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium sem válaszolt az Al-Monitor megkeresésére.

A Ghaf fa-kísérlet

10 milliárd fa ültetése egy olyan országban, ahol a világon a harmadik legkevesebb csapadék hullik, aggodalomra ad okot a projekt megvalósíthatóságát illetően, különösen az ország vízgazdálkodással kapcsolatos eredményeit tekintve. Az 1970-es évek óta a királyság nagyon gyors ütemben merítette ki az évezredekkel ezelőtt a föld alatt rekedt, nem megújuló vízkészletét a vízigényes mezőgazdasági ágazat fejlesztése érdekében.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a fák öntözésére nem használnának felszín alatti vizet vagy fosszilis tüzelőanyaggal működő sótalanító üzemekben előállított vizet. A projekt a kezelt vízre és megújuló vízforrásokra, például esővízre, tengervízre és felhővízre támaszkodik majd.

Tatiana Antonelli Abella Egyesült Arab Emírségekben szerzett tapasztalatai megnyitják az utat a száraz éghajlatú faültetési projektek előtt. Megfigyelve, hogy a térségben “nincs vizuális vagy kulturális kötődés” a jégolvadáshoz és a jegesmedvék sorsához, 2009-ben elindította a Goumbook társadalmi vállalkozást, hogy a “zöldülni” diskurzust összekapcsolja a helyi valósággal.

Ezután kampányt indított a Ghaf fák ültetésére. Abella a szárazságtűrő fát – amely 2008 óta az Egyesült Arab Emírségek nemzeti fája – “túlélőgépként” jellemezte, amely a homok mélyén tárolt vizet használja fel, és mesterséges ültetés esetén csak két évig kell öntözni.

Abella elmondta, hogy Szaúd-Arábia számára előnyös lenne alaposan megvizsgálni, hogy milyen fákat ültessen. Az ország például helyreállíthatná a meglévő mangroveerdőket, és mangrovefákat ültethetne, amelyeknek hatalmas előnyei vannak a partok védelme és a szén-dioxid elnyelése szempontjából. A szaúdi környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a helyi fafajokat fogják előnyben részesíteni.

Forrás: Unsplash/Kon Karampelas

A faültetési program hátterében Szaúd-Arábia azon megújult érdeklődése áll az energetikai átállás korszakában, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, és az országot a globális felmelegedés elleni globális küzdelem élvonalába helyezze. A trónörökös szerint a szaúdi zöld kezdeményezés projektjei “a globális hozzájárulások több mint (4 százalékával) csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást”.

Farajalla azonban azt mondta, hogy a faültetés nem jelent csodafegyvert, és a szén-dioxid-kibocsátás fákkal való ellentételezése olyan, mintha “filléres bölcsességgel és bolondsággal” járna, tekintve, hogy Szaúd-Arábia nem kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett, amely 2000 és 2015 között több mint kétszeresére nőtt az országban.

A többi öböl menti olajtermelőhöz hasonlóan Szaúd-Arábia is arra fogad, hogy az utolsó csepp olajat is kitermeli, amelyet a világ elfogyasztana. A környezetvédők felszólítják a régiót, hogy gyorsítsa fel a megújuló energiaforrásokra való áttérést, hogy példát mutasson a szénhidrogén-bevételekről való gazdasági átállásban.